В Україні розробили інноваційний тип серцевого клапана
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В Україні розробили інноваційний тип серцевого клапана

В Україні розробили інноваційний тип серцевого клапана

В Україні розробили новий тип серцевого клапана з нітінолу, та обговорюють можливість створення медико-інженерного центру з його масового виробництва.

Про це розповів голова Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії, професор Ілля Ємець, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Дзеркало тижня".

Читайте також: Вчені заявили про новий напрямок пошуку лікування хвороби Паркінсона

"Нітінол — це сплав нікелю й титану, що має "ефект пам'яті форми" (ЕПФ). Тобто він може відновлювати задані параметри при нагріванні, наприклад, набуваючи форми ажурної конструкції всередині судини. Нині широкій доступності методу перешкоджає його дорожнеча. Вартість операції у мюнхенській клініці становить, як мінімум, 40 тис. євро, причому левова частка цієї суми припадає на високотехнологічний імплантат", - підкреслив Ємець.

За його словами, налагодження виробництва клапанів у профільних установах НАН може зробити операцію дешевшою в десятки разів.

Зазначається, що новий тип клапана назвали гаймліх за прізвищем німецького вченого, який винайшов оригінальний регулюючий клапан для трубопроводів, по яких подаються рідини.

"Сталося так, що в нас просто не було виходу. Дитина дуже маленька, і або треба негайно пересаджувати серце, або вона помре. І тоді ми застосували саморобний клапан, сконструйований за принципом гаймліха. Як кажуть, що голіший, то мудріший. Недавно мене запросили представити цей досвід на щорічному конгресі кардіохірургів у Лондоні. Нашим винаходом зацікавилися також мюнхенські колеги", - додав Ємець.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Всесвітній організації охорони здоров’я попередили, що майбутньою зимою в Україні очікуються кілька нових штамів вірусу грипу — Мічиган, Гонконг, Брісбен і Пхукет.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?