Бліцкригу не вийшло: політолог Кулик про роль Адміністрації Порошенка у справі Мартиненка
Категорія
Політика
Дата публікації

Бліцкригу не вийшло: політолог Кулик про роль Адміністрації Порошенка у справі Мартиненка

Бліцкригу не вийшло: політолог Кулик про роль Адміністрації Порошенка у справі Мартиненка
Джерело:  online.ua

До справи колишнього депутата, члена партії "Народний фронт" Миколи Мартиненка, якого звинувачують в організації злочинної групи та розтраті майна, може бути причетна Адміністрація президента України Петра Порошенка.

Таку думку  висловив політолог Віталій Кулик 24 квітня в ефірі програми «Руденко. ONLINE.UA».

"Я зробив припущення, можливо, суб'єктивне, що це був дзвінок "Народному фронту" з Банкової. Я не хочу звинувачувати НАБУ в політичному замовленні, але НАБУ виявляє багаторівневу лояльність - на одному рівні воно лояльне до спонсора наших реформ США, а на іншому рівні вони можуть бути більш чутливими до потреб Банкової в питаннях тиску на партнерів цієї самої Банкової в рамках "картельної партії", - зазначив Кулик.

Читайте також: Гройсман оцінив бажання міністрів поручитися за Мартиненка

"Петро Олексійович переобтяжений певними зобов'язаннями перед Аваковим, Турчиновим, Яценюком, і це переобтяження виявляється не лише в посадах квотних, які НФ отримав в уряді, але і в контролі над фінансовими потоками, силовим блоком, над Оборонпромом та іншими важливими для Банкової сферами. І Банкова хотіла б переглянути ці домовленості. І, можливо, вони сподівалися через справу Мартиненка вплинути на НФ з точки зору можливого торгу", - продовжив він.

"Але замість застави було прийняте рішення взяти на поруки, реакція спільноти показала, що немає підтримки НАБУ і антикорупціонерів", - додав політолог.

Читайте також: 5 "міфів" про Мартиненка: НАБУ опублікувало детальну інфографіку

"Бліцкригу з Мартиненком не вийшло, і нас тепер чекає два тижні достатньо напруженого торгу між Банковою та Народним Фронтом. Вони будуть з'ясовувати між собою, хто кому Рабінович, питання про зміну віце-прем'єрів, деяких персон в уряді, появу нових заступників МВС, Нацполіції, зміни в Оборонпромі та апараті РНБО, а також багато інших питань, де сторони не могли знайти компромісу полюбовно", - підкреслив Кулик.

"Якщо цей торг буде продовжуватись, ми почуємо заяви "Народного фронту" про вихід з коаліції, інакше вже 16 травня буде достатньо гаряче в Верховній Раді, тоді питання буде про розвал коаліції і можливий запуск електорального процесу", - додав він.

"Крім того, в НФ активізувалася робота по формуванню власної політичної сили. І ця нова політична сила з двома фігурами вже на старті може взяти 7% підтримки виборців, а маючи фінансові, адміністративні та медійні ресурси, може претендувати і на якусь суттєву кількість акцій в майбутньому парламенті", - резюмував Віталій Кулик.

Як повідомляв ONLINE.UA, Миколу Мартиненка затримали в рамках розслідування провадження щодо розкрадання коштів держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

22 квітня суд прийняв рішення відпустити Миколу Мартиненка на поруки.

Програма проводиться у сучасному медіа-просторі NewsHub.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?