Вчені заявили про таємниче зникнення далекої зірки: опубліковано відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені заявили про таємниче зникнення далекої зірки: опубліковано відео

NASA
Вчені заявили про таємниче зникнення далекої зірки: опубліковано відео

Далека зірка N6946-BH1, за якою астрономи спостерігали протягом декількох років, раптово зникла з Всесвіту.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на NASA.

Фахівці не знають достовірно, чому зірка зникла, проте найбільш імовірною гіпотезою є її гравітаційний колапс - перетворення в чорну діру.

Читайте також: У Нью-Йорку на аукціоні продадуть сумку з місячним ґрунтом

Спостереження за зіркою проводилися за допомогою трьох телескопів - одного наземного LBT (Large Binocular Telescope) і двох космічних - Hubble і Spitzer.

Зазначається, що зірка була в 25 разів важча за Сонце і розташовувалося на відстані 22 мільйонів світлових років від Землі в спіральній галактиці NGC 6946.

У 2007 році на зірці стався яскравий спалах, що зазвичай є ознакою її швидкого вибуху як наднової.

Менш яскравий спалах зафіксували й у 2009-му році, з того часу випромінювання зірки почало зменшуватися.

У 2015 році астрономи на місці N6946-BH1 виявили тільки джерело інфрачервоного випромінювання. Тоді ж з'явилися підозри про те, що зірка перетворилася на чорну діру, ці дані вдалося перевірити тільки зараз.

Як повідомляв ONLINE.UA, обсерваторія ALMA отримала найбільш чіткий на сьогодні знімок осколкового диску навколо зірки Фомальгаут, яка оточена “палаючим” кільцем з пилу і газу; космічний образ дуже схожий на око Саурона із фільму "Володар перснів".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?