Як довести свою думку словами, а не кулаками
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як довести свою думку словами, а не кулаками

Як довести свою думку словами, а не кулаками
Джерело:  online.ua

Часом не вдається не те що переконати співрозмовника, а навіть чітко й аргументовано викласти свою позицію. На щастя, існують способи позбавитися від «екання», сором’язливості й тимчасової втрати пам’яті під час важливої дискусії.

Ти помиляєшся, якщо…

Використовуєш слова та фрази на кшталт: «Кажуть», «Здається», «Я чув, що…»

Такі вислови дають змогу опонентові зіграти на твоїй невпевненості та переконати, що ти помиляєшся. Тому під час суперечки впевнено висловлюй власну позицію.

Сперечаєшся навіть коли розумієш, що програв

Твоя позиція відверто слабша, але ти продовжуєш триматися свого. І дарма витрачаєш час – як власний, так і співрозмовника.

Зупинись і спробуй плавно змінити тему на ту, яку знаєш краще. Наприклад, якщо ви розмовляєте про ефективність освіти в США й ти розумієш, що твої аргументи майже вичерпані – переведи бесіду в інше русло. Наприклад, на систему освіти в Європі.

Агресивно наполягаєш на своєму

Якщо для тебе дискусія – це справжнє поле бою й ти не готовий на мирні угоди, час змінюватися. Інколи саме крок назад може привести до перемоги.

Під час дискусії зберігай спокій і скажи щось на кшталт: «Гаразд, маєш рацію, нехай буде по-твоєму». Часто людина починає думати, що вона каже дурниці, а ти розумніший і не хочеш розводити беззмістовні балачки. Цілком можливо, що після цього ти отримаєш перевагу.

Реклама

То як перемогти в дискусії?

Став відкриті запитання

У журналі «Science» опублікували результати одного експерименту. У 2014 році в Маямі, Флорида, розпочалася кампанія проти дискримінації трансгендерних людей. Агітатори ходили від дверей до дверей і намагалися переконати американців, що права трансгендерних людей потрібно захищати. Їм вдавалося зробити це приблизно за 10 хвилин розмови. Як? Вони показували відео про проблеми трансгендерних людей, а потім запитували, чи співрозмовника колись засуджували через те, що він чи вона – інший. У кінці агітатори цікавилися, чи бесіда змінила думку людини.

Агітатори ставили відкриті запитання – ті, що передбачають розгорнуту відповідь, а не просте «так» або «ні». Суть у тому, що коли людина говорить, то починає активніше думати. Під час цього процесу потрібно підштовхувати міркування співрозмовника в потрібному напрямку за допомогою правильних запитань. Наприклад: «Чому ти так думаєш?», «А як ти пропонуєш це вирішити?» Так він зможе самостійно дійти до потрібної думки – і це подіє значно краще, ніж апелювання до сухих фактів або статистики.

Використовуй вагомі для співрозмовника аргументи

Часто ми переконані, що вб’ємо наповал опонента тими доказами, які свого часу дуже вразили нас. Але при цьому забуваємо, що в співрозмовника можуть бути інші цінності та світогляд.

Професор соціології, психології та організаційної поведінки в Стенфордському університеті Роб Віллер вважає: люди легше приймають погляди, яких не поділяють, якщо висловлювання сформульоване із врахуванням їхніх переконань. Ця теорія довела свою ефективність під час досліджень, коли лібералів переконували прийняти консервативну позицію та навпаки.

Тому під час суперечки використовуй факти, що будуть близькими саме опоненту, а не тобі. Наприклад, якщо він не цікавиться політикою – не варто апелювати до того, що її стосується, краще зверни увагу на моральні чи суспільні аспекти. Так само якщо співрозмовник не вірить у Бога, не варто наводити як аргументи цитати з Біблії.

Створи бар’єр

Інколи твій опонент може бути сильнішим за тебе. Він більш емоційно жестикулює, буквально «тисне» рухами та поставою.

Ти ж у цей час не знаєш, куди подіти руки, як правильно стати й ніяковієш. Щоб не показувати розгубленість, створи своєрідний бар’єр. Можеш тримати в руках смартфон, ручку, блокнот – таким чином ти наче відгородишся від опонента. Він помітить, що ти зосереджуєш увагу не лише на ньому, але й на сторонньому предметі, і його запал згасне.

Посилайся на авторитети

Це порада з книжки «Еристика або мистецтво перемагати у суперечках» Артура Шопенгауера. Намагайся підтверджувати власну думку висловами відомих людей. Опонент може не завжди поважати твій погляд на ситуацію, але якщо підкріпити його думками знаних особистостей, авторитет під час дискусії зросте.

Обирай слабкі місця в аргументації опонента

Твій співрозмовник щойно виголосив довгу тираду, де висловив кілька особистих поглядів. Щоб не пасти задніх і сформулювати аргументовану думку, побудуй її на запереченнях слабких місць у твердженні опонента.

Використовуй фрази: «по-перше», «по-друге», «по-третє», це створить ефект структурованості. При цьому ти не повинен заперечувати все, що сказав співрозмовник. Концентруйся на місцях, де можна використати ґрунтовні контраргументи.

Хочу знати більше! Додаткова література

«Еристика або мистецтво перемагати в суперечках» Артура Шопенгауера. Відомий німецький філософ досліджує еристику – науку про суперечки. Тут ти знайдеш багато практичних методик: якщо застосовуватимеш їх у реальному житті, вийдеш переможцем із багатьох дискусій. «Спор. О теории и практике спора» Сергія Поварніна. Автор розповідає про теорію та методику ведення суперечки, ділиться практичними порадами. Уперше книга була видана ще на початку ХХ століття, але досі не втратила актуальності. «Уловки в споре» Володимира Винокура. Часто ми беремо участь у суперечках, які мають за мету не знаходження істини, а сам процес дискусії. Це – марна трата часу та нервів. Автор розповідає про конструктивну суперечку, ділиться хитрощами та практичними прикладами.

Сподіваюся, незабаром ти станеш королем (чи королевою) дискусій. Успіхів!

Автор Ірина Ладика

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?