Як написати резюме на мільйон доларів?
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як написати резюме на мільйон доларів?

Як написати резюме на мільйон доларів?
Джерело:  online.ua

В яке резюме закохається кожен HR? Ми підготували для вас поради від Михайла Притули, НR- партнера Wargaming та екс-HR-директора телеканалу СТБ.

Кілька простих правил

1. Резюме повинно виглядати якомога дорожче. Рекрутер зацікавлений лише в ідеальному резюме. Воно має відображати ваші навички, найбільші досягнення в роботі та пояснювати, чому ви «той самий» працівник. Ознака ідеального СV: роботодавець хоче переглянути його щонайменше кілька разів і надіслати менеджеру.

2. Зробіть своє резюме 1 із 300. Рекрутер отримує сотні резюме на день, тому в нього немає часу перечитувати кожне від початку й до кінця. Він проглядає його дуже швидко, в надії побачити ключову інформацію та навички. Перше, на що роботодавець зверне увагу – фото, основна інформація про вас, попередній досвід роботи (посади, компанії й період роботи в них), освіта. Кожне резюме набирає певну кількість балів за цими параметрами – посаду отримає той, у кого їх у сумі буде більше.

3. Створюйте резюме згідно з особливостями професії. Оскільки кожна професія вимагає певних навичок – універсальних резюме не буває. Наприклад, якщо ви працюєте бухгалтером, то повинні бездоганно обчислювати – вкажіть це. Рекрутер звертає увагу на вміння, які необхідні саме для вашої професії.

4. Розкажіть свою історію успіху й перепишіть її 20 разів. Ніколи не розчленовуйте інформацію про ваші кар’єрні досягнення на окремі блоки. Зберіть усі робочі здобутки докупи – напишіть свою історію успіху. Найліпший результат зазвичай тоді, коли резюме переписують і доповнюють кілька разів.

5. Стиль письма. Найкращі резюме пишуть просто й без вихвалянь. Робіть речення короткими й уникайте зарозумілості. Пишіть самостійно та не копіюйте фрази, які ви знайшли в Інтернеті. Намагаючись висловитись якомога привабливіше, не забувайте про зміст і мету вашого резюме. А тим більше, ніколи не брешіть у CV!

6. Пам’ятайте про структуру. Текст повинен бути логічно зв’язаним, а структура складатися з чіткого плану: ПІБ, фото, контакти, ціль, ключові навички та досягнення, освіта, тренінги, досвід роботи й додаткова інформація (знання програм, мов тощо).

7. Оформлення має значення. Використовуйте 10 розмір шрифту Calibri чи Arial. Виділяйте основні розділи «жирним», не додавайте ніяких таблиць, застосовуйте маркеровані списки й зменшуйте посилання (переводьте у формат bit.ly, goo.gl). Не забувайте: ідеальний об’єм тексту – рівно 2 сторінки, а фото не повинно впадати у вічі (зробіть знімок на однотонному спокійному фоні).

Реклама

Що зробить резюме більш цінним?

1. Підкріплюйте свої досягнення за допомогою цифр. Наприклад: «Коли я працював у “МакДональдсі” – посприяв підвищенню продажів “Біг Мак Меню” на 30%». Тобто, чітко та конкретно зазначайте що й наскільки покращилося завдяки вашій роботі. Важливо! Ніколи не пишіть про досягнення, котрі не стосуються посади, на яку ви претендуєте. Наприклад, якщо ви маєте навички продажу, а влаштовуєтеся журналістом.

2. Особисті якості й уміння. Спочатку визначте, людину з якими особистими якостями шукає HR. Якщо ви відповідаєте параметрам – сміливо вписуйте їх у резюме! Це додасть йому цінності. Крім цього, подумайте, які ваші здібності скоріш за все знадобляться на майбутній посаді та впишіть їх, зазначивши не більше 5-ти!

3. Вкажіть у резюме найважливіші функції, які вам доводилося виконувати. Спочатку пишіть про значні обов’язки (планування бюджету, розробка плану та стратегії тощо), а вже потім зазначайте маленькі доручення (підготовка фідбеку по роботі).

4. Посада й «гучна» організація – ваші козирі. Якщо ви раптом працювали у відомій компанії чи займали високу посаду – необхідно правильно подати це роботодавцю. Якщо ви були керівником – напишіть назву своєї посади так, як вона звучить іноземною мовою, а також вкажіть кількість ваших підлеглих. Наприклад, не «менеджер з маркетингу», а «бренд-менеджер». Якщо компанія, де ви працювали – не дуже відома, то згадайте в резюме її іменитих клієнтів (Coca Cola, IBM тощо).

5. Приберіть шаблонні фрази. Ніколи не пишіть словосполучення на кшталт: «відкрити свій потенціал», «покращити здібності у роботі» тощо. Загальні фрази аж ніяк не роблять ваше резюме особливим.

6. На що звернути увагу перед відправкою? Перш за все, перевірте формат документа, назву та орфографію. Щоб відобразилися орфографічні й граматичні помилки – натисніть F7 або Alt-CMD-L. Переконайтеся, що формат документу DOCX, а не будь-який інший. Назвіть файл за схемою: Прізвище_Ім’я_посада.

7. Додайте супровідний лист. Правильний лист може збільшити вартість вашого резюме на 20% та показати, що ви командний гравець. Коли пишете його, дотримуйтеся такої структури: Хто я. Що я зробив для компаній, в яких працював. Що я можу зробити для вашої фірми. Чому я хочу працювати саме у вас. Пропозиції.

Фатальні помилки в резюме

1. Використовувати готове резюме. Сайти з пошуку роботи пропонують використовувати готову структуру CV, де потрібно лише заповнити необхідні поля. Це зекономить ваш час, проте не подарує омріяну роботу. Такі шаблони перевантажені логотипом сайту розробника й полями для другорядної інформації.

2. Абревіатури. Старайтеся використовувати їх якомога менше, бо рекрутер не може знати всіх скорочень. Наприклад, замість «НаУКМА» пишіть «Києво-Могилянська Академія».

3. [email protected] – ваша робоча пошта. По-перше, заведіть собі пошту на gmail.com. Ніяких yandex.com чи mail.ru. Перед символом @ зазначайте своє ім’я та прізвище.

4. Дата й причини попереднього звільнення. Вважається, що ви створюєте резюме ще до того як остаточно йдете з попередньої роботи. Коли ви пишете дату й причини звільнення – складається враження, що ви хочете виправдати себе. Навіщо? А раптом ви брешете й вас насправді звільнили через крадіжку канцтоварів? Не розповідайте чому ви пішли з роботи, доки вас не запитають.

5. Вказувати рекомендації. «Ви можете подзвонити моєму колишньому босу й дізнатися від нього про мої особисті якості» – неприпустима фраза в резюме. Ніхто не буде дзвонити вашим колегам, мамам, дідусям та сестрам, щоб поговорити про ваші навички.

6. Зазначати навчання в ПТУ. Не розписуйте місця отримання освіти дуже детально – вказуйте лише інформацію про вищу освіту.

7. Писати про перший досвід роботи. Називайте місця роботи лише за останні 10 років. Згадуйте в резюме найвідоміші компанії серед тих, в яких ви працювали, а також свої найвищі посади. Не пишіть у резюме історії про те, як ви продавали біляші, коли вам було 13.

Фото: sitebuilderreport.com/stock-up

Автор Міла Костяна

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?