Неможливе можливо: як стати суперпродуктивним
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Неможливе можливо: як стати суперпродуктивним

Неможливе можливо: як стати суперпродуктивним
Джерело:  online.ua

У вашій голові щодня роїться безліч думок? Дізнайтеся, як упорядкувати їх максимально продуктивно, скориставшись порадами Михая Чиксентмихаї – основоположника теорії потоку, або, як її ще називають, теорії оптимального переживання. Вони допоможуть вам насолоджуватися всіма справами, які ви виконуєте, та встигати все заплановане.

У пересічної людини в голові виникає щонайменше 70 000 думок на день. Якщо не знати, як їх упорядковувати, можна посіяти хаос у щоденному житті. Нещодавнє дослідження, проведене науковцями Національного інституту з проблем старіння, довело, що дезорганізоване мислення негативно позначається не лише на роботі людського мозку, а й організму загалом. Воно зменшує рівень стресостійкості, підвищує імпульсивність, робить вас менш продуктивними і навіть відображається на здоров’ї − зумовлює збільшення маси тіла, проблеми зі сном і серцем, сильний головний біль.

Терапевт Едвард Хелловелл, який допомагає людям із дезорганізованим мисленням, описав, що відбувається з тими, хто піддається своїм нав’язливим думкам: «Такі особи приймають імпульсивні рішення, втрачають почуття гумору і здатність справлятися з невідомим. Вони навіть забувають про цінності, які відстоюють».

Питання організації думок вивчає і Михай Чиксентмихаї – американський психолог угорського походження, який увійшов у історію психології як основоположник теорії потоку, або, як її ще називають, теорії оптимального переживання. Особливо детально він дослідив явище, із яким, мабуть, щонайменше раз у житті стикався кожен із нас. Зустріч із близькою людиною, читання цікавої статті, створення картини – всі ці дії можуть викликати стан «потоку», перебуваючи в якому людина забуває про час і просто «розчиняється» в роботі, яку виконує. На думку науковця, «потік» – стан одночасно максимальної продуктивності і максимального задоволення.

Не дарма впродовж кількох тисячоліть східні філософські течії (такі як буддизм і даосизм) вважали це явище центральним для свого духовного розвитку і вчилися досягати цього стану, виконуючи будь-яку роботу. Дослідження Чиксентмихаї показали: є люди, які майже завжди перебувають у цьому стані, а є такі, що не відчувають його майже ніколи.

Насправді у стан «потоку» може ввійти кожен, якщо дотримуватиметься кількох порад, переконаний науковець.

Коли намагаєтеся завершити якусь справу, дуже легко втратити пильність і відволіктися на сторонні думки, якщо завдання надто легке чи, навпаки, заважке. У такому разі необхідно поставити перед собою конкретні виклики й морально підготувати себе до того, що вони будуть цікавими. Звісно, значно легше потрапити в «потік», якщо завдання нові, але за бажання натхнення виникне й тоді, коли прибираєте в помешканні.

Складаючи план, обов’язково врахуйте свої навички та вміння, а також засоби, необхідні для виконання роботи в конкретний момент. Погодьтеся: якщо вмінь у вас буде недостатньо, напруження буде зависоким для «потоку», а це вже стрес. Якщо ж ви готові гори звернути, а вам доручають готувати каву для колег, для потоку енергії буде замало.

Усім знайоме відчуття, що виникає, як тільки плануєте сідати за виконання надважливого завдання: відволікаєтеся чи то на допис у соцмережі, чи то музичний супровід для роботи шукати починаєте.

Дослідження показали: аби налаштуватися на наполегливу працю, люди витрачають близько 20 хв. Якщо відразу змусити себе взятися за роботу, ймовірність швидшого й успішнішого її виконання збільшиться в рази! Приберіть із поля зору все, що вас відволікає (телефон, соціальні мережі), поставте перед собою годинник і нічого не робіть… Стало нудно, а минуло всього кілька хвилин? Уперед до роботи!

Цю навичку можна тренувати (наприклад, медитацією), але для концентрації важлива зацікавленість у тому, що ви робите, новизна. Необхідно також вміти виділяти час на виконання завдання, бути в цей момент емоційно зарядженим. Цього навчить тайм-менеджмент.

Наші мозок і тіло не пристосовані до тривалої роботи.

Хоча на перший погляд може здатися, що безперервне сидіння за робочим столом упродовж 8 год – найкращий спосіб отримати хороший результат, насправді це не так. Учені з’ясували, що найбільш продуктивний цикл роботи – 52 хв без перерви з подальшим 17-хвилинним відпочинком. Звісно, важко таким чином структурувати свій графік, але запорука успіху – робити хоча б короткі перерви.

Тож якщо хочете частіше досягати стану «потоку», по-перше, обирайте діяльність, яка вам подобається і в якій можете максимально застосувати свої вміння й навички; по-друге, ставте перед собою досяжні цілі; по-третє, будьте сконцентрованими. Успіху!

Фото: stock-up.

Автор Ірина Зух

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?