Як правильно і неправильно вчити мову
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як правильно і неправильно вчити мову

Як правильно і неправильно вчити мову
Джерело:  online.ua

Часто ми робимо помилки, не тільки використовуючи мову, а й вивчаючи її. Наприклад, довго запам’ятовуємо слова, а потім практично одразу їх забуваємо. Або ж, сівши за навчання, швидко втрачаємо мотивацію. Коли ти відчуваєш, що і з твоїми заняттями англійською щось не те, то розповідаємо про 10 найпоширеніших помилок у вивченні мови.

Помилка #1: Не повторювати вивчені слова

Цілком природно, що, вивчивши певний список слів, ми переходимо до наступного переліку. Вчити нове – цікавіше, ніж повторювати пройдене, оскільки дає відчуття більшого успіху. Проте для того, щоб нове слово запам’яталося остаточно, його потрібно повторити від 10 до 15 разів. Тож, нехтуючи повторюваннями, ми вивчаємо слова тимчасово, а отже, марнуємо час.

Як виправити: щонеділі повторюй усі вивчені за тиждень слова та 10 слів з одного з попередніх тижнів.

Реклама

Помилка #2: Не знати, як підтримувати мотивацію

Вивчення мови багато в чому нагадує заняття спортом. Після Нового року ми біжимо до спортзалу, де з ентузіазмом займаємося місяць, після чого мотивація починає зникати.

Як виправити: перш ніж знову братися за вивчення англійської, продумай, як підтримуватимеш мотивацію протягом тривалого періоду. Декілька ідей:

Постав ціль.

Наприклад, пов’язану з часом: підготуватися до поїздки закордон улітку, скласти за місяць мовний іспит на певний рівень, самостійно провести наступного року ділову зустріч з іноземцями.

Комунікуй.

Вивчати мову самостійно не означає ізольовано. Тому спробуй залучити друга до навчання і порівнюй ваші результати або ж відвідуй розмовні клуби у своєму місті. Не менш корисно для мотивації буде практикувати англійську зі співрозмовниками з інших країн онлайн.

Помилка #3: Вчити слова зі списку на зразок «1000 найпоширеніших слів»

Такі слова вчаться довго, а забуваються швидко.

Як виправити: найкраще запам’ятовуються слова, пов’язані з певним сюжетом або асоціацією. Тому лексику слід брати з книг, статей і фільмів, а не вчити набір випадкових слів зі словника чи мобільної програми.

З іншого боку, сучасні програми та онлайн-ресурси дають змогу вчити й відпрацьовувати обрану лексику за допомогою ігор та цікавих вправ. Це набагато ефективніше та цікавіше, ніж просто вчити список слів із зошита. До речі, про те, як вчити слова для максимального результату, ми вже писали раніше.

Помилка #4: Вивчати граматику лише за допомогою вправ

Для того, щоб справді опанувати граматичну тему і правильно її використовувати, потрібно пройти шість етапів:

Ознайомитися із вживанням у контексті; Запам’ятати форму; Розібратися в правилах; Відпрацювати письмово; Відпрацювати усно; Зрозуміти, у яких життєвих ситуаціях використовувати.

Тож, як видно, самих лише письмових вправ буде замало.

Як виправити: для ефективної роботи над кожним етапом скористайся систематизованим планом вивчення граматики і добіркою ресурсів. З ними ти зможеш ефективно опанувати будь-яку граматичну тему.

Помилка #5: Відразу братися за книжки і фільми в оригіналі

Дехто з нас, прочитавши статі «Як вивчити англійську за допомогою фільмів, серіалів і книг», одразу вмикають «Друзів» в оригіналі або беруть до рук Шекспіра… І відчувають, що розуміють замало. Це може призвести до розчарування та звести нанівець мотивацію вчити мову.


Як виправити: фільми, серіали та художня література – це не основні, а допоміжні засоби вивчення мови, які повинні відповідати твоєму рівню. Для того, щоб оригінальний матеріал давав користь, ти маєш розуміти 70-80% відсотків слів у ньому. Тому на рівні Beginner слід користуватися підручниками та інтерактивними програмами, на Pre-Intermediate – адаптованою літературою і навчальними серіалами. А от уже на рівнях Intermediate та вище можна братися за оригінали. Тому для початку радимо пройти тест на знання мови, а потім користуватися матеріалами, які відповідають твоєму рівню.

Якщо ж ти давно вчиш мову і маєш достатній словниковий запас, але важко сприймаєш серіали та фільми на слух, то слід приділити більше уваги аудіюванню. Для цього також краще почати зі спеціально розроблених для навчання матеріалів, а лише згодом перейти до оригінальних ресурсів.

Помилка #6: Не оцінювати свій прогрес

Завдяки постійним тестам та іспитам оцінити свій прогрес простіше в школі, університеті й на курсах, аніж вивчаючи мову самостійно або з репетитором. Багатьом з нас потрібно бачити підтвердження свого прогресу в цифрах, щоб підтримувати мотивацію до навчання.

Як виправити: час від часу проходь тест на володіння мовою та перевіряй, чи підвищується твій рівень.

Помилка #7: Користуватися тільки одним підручником

До повноцінного вивчення мови входить робота над усіма аспектами мови: читанням, аудіюванням, розмовною мовою, письмом, лексикою, граматикою, вимовою і правописом. Жоден підручник не містить достатньо матеріалів та вправ для того, щоб пояснити та відпрацювати всі аспекти.

Як виправити: починаючи з рівня Pre-Intermediate, слід мати щонайменше одне окреме джерело для вивчення кожного з аспектів. Ефективні матеріали та план роботи для кожного аспекту ми публікуватимемо у спеціальній рубриці.

Помилка #8: Вчитися з нецікавих матеріалів

Зовсім не обов’язково вчити англійську з нудних перевидань радянських підручників на зразок тих, які часто дають у школі та університеті. Ось та сама тема, представлена у двох різних посібниках. Одразу видно, з якого вчитися цікавіше, а з якого доведеться себе змушувати.

Як виправити: якщо тобі нецікаво вчитися, то потрібно міняти навчальний матеріал. Є безліч інтерактивних матеріалів, відео, ігор та програм. За умови правильно організованого навчання, заняття буде не тільки цікавим, але й ефективним.

Помилка #9: Працювати тільки над одним мовним аспектом

Багато хто з нас скаржиться, що у школі працювали над граматикою, письмом і читанням, а в результаті зовсім не навчилися слухати й розмовляти.

Як виправити: не припускайся такої помилки, вивчаючи мову самостійно. Виділяй час на розвиток усіх вісьмох аспектів вивчення мови.

Помилка #10: Не знайти, де використовувати мову поза навчанням

Інколи ми витрачаємо на вивчення мови чимало часу і грошей, та коли опиняємося за кордоном або починаємо розмову з іноземцем, губимося. Часом забуваються прості слова або ми робимо елементарні помилки, а то і взагалі не наважуємося заговорити. Дехто помічає, що не розуміє інших або вони не розуміють його.

Як виправити: окрім плану навчання, слід продумати, де ти зможеш «протестувати» свою мову. Наприклад: вирушити в подорож, провести екскурсію іноземним туристам, прийняти гостей з інших країн. Старайся обирати ситуацію, де доведеться трохи напружитися, але не буде надто складно чи некомфортно.

Для початківців «мовним викликом» може бути здійснення покупок чи пояснення дороги іноземцям. На рівні Intermediate завдання має буде складнішим: підтримати розмову в англомовній компанії або написати відгук на фільм. Для Advanced – провести скайп-конференцію з іноземними партнерами або написати статтю. Ніщо так не сприятиме твоїй мотивації та подоланню психологічного бар’єру, як використання мови за межами класної кімнати.

*Цей текст є частиною спеціальної рубрики Studway про вивчення англійської. У ній ми розповідаємо про всі основні навички володіння мовою: аудіювання, письмо, граматику, словниковий запас, вимову та інші.

Автор Христина Шабо

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?