Як перевестися в інший університет
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як перевестися в інший університет

Як перевестися в інший університет
Джерело:  online.ua

Вибір університету можна порівнювати з обранням половинки: не всім одразу вдається знайти ідеал. Що робити, коли ти й твій виш не зійшлися характерами й спеціальність тобі не підходить? Вихід – перевестися в інший ВНЗ або на інший факультет. Тож читай наш гайд про переведення.

Який документ регулює переведення? Кому можна перевестися? Коли краще переводитися? Мене переведуть на бюджет чи контракт? Вирішив, переводжуся. Що далі? А можна перевестися просто на інший факультет? Що таке академічна різниця? Як ліквідувати академічну різницю? Які проблеми можуть виникнути під час переведення? Усе дійсно так складно?

Який документ регулює переведення?

Порядок переведення на інший факультет або до іншого навчального закладу регулюється Наказом МОН України. Зазвичай виші також мають внутрішні акти, які детально регулюють процес. Наприклад, положення в КПІ чи інструкція в КНУ.

Доведеться провести невелике розслідування та з’ясувати, як ця процедура відбувається в конкретному університеті. Чимало університетів розміщують відповідну інформацію на своїх веб-сторінках; якщо ж її там немає, можна подзвонити на один з офіційних номерів телефону й дізнатися подробиці.

Кому можна перевестися?

Існує заборона на переведення для першокурсників, але студенти старших років бакалаврату можуть перевестися з якої-небудь спеціальності на будь-яку. У магістрів ситуація інакша: вони можуть переводитись будь-коли, але тільки в межах своєї спеціальності.

Коли краще переводитися?

Оптимальний час – це зимові чи літні канікули, але можна домовлятися про переведення і в інший час.

Магістрам варто врахувати, що перевестися буде легше під час першого року навчання. На останньому курсі університети подають до МОН показники випуску фахівців за рік і після цього вже не можуть приймати нових студентів. Утім, можна спробувати навіть тоді. Окремим студентам таки вдавалося перевестися під час зимових канікул останнього року, але краще не відкладати на самий кінець.

Мене переведуть на бюджет чи контракт?

Коли ти навчався на бюджеті, то можеш перевестись туди ж, якщо в новому університеті знайдеться вакантне бюджетне місце. Коли ні, можна погодитись на навчання за контрактом.

Якщо ж ти навчався на контракті, то можеш перевестись на платне. Як правило, навіть найпрестижніші університети мають вакантні контрактні місця.

Гіпотетично можна перевестися з контракту на бюджет. Однак у 2016-му році впровадили нову систему розподілу місць держзамовлення: «місце йде за студентом». Тож тепер існування вільних бюджетних місць практично неможливе.

Вирішив, переводжуся. Що далі?

Насамперед потрібно отримати академічну довідку в деканаті. Там буде зазначено всі прослухані дисципліни й кількість кредитів ЄКТС, які ти одержав. Цю довідку потрібно подати до деканату в тому виші, куди переводишся. Коли твоя академрізниця менша за 20 кредитів (для студентів останнього року – 10), то далі рішення потрібно узгодити з керівництвом. По суті різниця в кредитах і обмежує кардинальні зміни спеціальності. Журналісту буде складно перевестись на ІТ-напрямок, бо, вірогідно, він перевищить ліміт кредитів. Та спробувати, особливо першим курсам, можна.

Процедура узгодження на вигляд доволі проста: студент має звернутися до керівника свого вишу із заявою про переведення. Коли той дає згоду, то він направляє свою заяву до керівника ВНЗ, куди переводиться. Якщо ти отримуєш обидва підписи, тебе офіційно переводять. Уже в новому деканаті тобі призначать час на усунення академрізниці: це роблять до початку нового семестру.

А можна перевестися просто на інший факультет?

Так, звісно! Тоді ти зробиш усе так само, як і в разі переведення в інший виш, але мороки буде менше: усі деканати в одному університеті, та й керівник один.

Що таке академічна різниця?

Академрізниця – це ті предмети, які не входили до навчальної програми студента раніше, але опанування яких потрібно для майбутнього навчання.

Як ліквідувати академічну різницю?

Це найцікавіший етап усієї процедури. Технічні деталі цього кроку ніде конкретно не описано, тож студентові доведеться все з’ясувати вже на новому місці.

Зазвичай студент отримує відомість («бігунок») з переліком дисциплін, які йому необхідно скласти, а потім домовляється з викладачами про складання предметів. Варіантів може бути декілька:

У деяких вишах, наприклад у КНУ та Одеській юридичній академії, треба домовитися особисто з викладачами з потрібних предметів про дату й час зустрічі; Інколи університети встановлюють дати офіційно; Деякі університети, наприклад ЛНУ ім. І. Франка, практикують проведення комплексних співбесід замість індивідуальних зустрічей. Під час такої співбесіди визначається загальний рівень компетентності студента.

Коли ти закінчиш усі справи з академрізницею й твою заяву про переведення підпише керівник нового університету, залишаться лише формальності. Університет одержить твою особову справу студента й видасть наказ про допущення до занять, а згодом і про зарахування.

Які проблеми можуть виникнути під час переведення?

На практиці їх може бути чимало: від отримання академічних довідок («А навіщо це Вам?») до підписання заяви одним з керівників ВНЗ («Покидаєте нас?») Можуть бути труднощі зі складанням предметів академічної заборгованості, адже законодавчо не врегульовано терміни розгляду заяв ректорами. Тому можна опинитися в незручному становищі, коли п’ять чи більше предметів необхідно скласти за кілька днів. Також завчасно подбай про борг за проживання в гуртожитку/комунальні послуги: через них часто виникають затримки.

Усе дійсно так складно?

Цілком природно, що спочатку переведення здається страшним і заплутаним. Але насправді нема чого боятися: усю необхідну інформацію можна отримати завдяки одному дзвінку в бажаний університет. Звісно, переводитись до іншого вишу краще якомога раніше, щоб мати змогу навіть радикально змінити спеціальність. Але в крайньому разі ти завжди зможеш перевступити, про що ми писали раніше. Головне – діяти!
.gb { align: right display: inline-block; width: 200px; padding: 8px; color: #fff; border: 1px solid #000; border-radius: 5px; text-align: center; outline: none; text-decoration: none; } a { color: #000; }

Автор Михайло Туряниця

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?