Як зайнятися йогою
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як зайнятися йогою

Як зайнятися йогою
Джерело:  online.ua

Йога надзвичайно популярна в сучасній культурі. Це - щось більше, ніж спорт, але досить непростий, щоб бути доступним самій звичайній людині.

Зараз поняття «йога» можна трактувати по-різному - від простих дихальних вправ до складного філософської течії. В цілому ж, йога - це комплекс фізичних, психічних і духовних практик, спрямованих на управління фізіологічними і психічними функціями організму практикуючого з метою досягнення піднесеного духовного і психічного стану.

Звучить трохи страхітливо. Ну, або, принаймні, не зовсім зрозуміло. Так спробуємо з'ясувати, що таке йога і як почати її практикувати.

Види йоги

Йога - дуже давнє вчення, що охоплює різноманітні сфери людського єства. За тисячоліття свого існування виділилися і розвивалися різні види йоги, серед яких основа індуїстської філософії «Бхагавад-Гіта» виділяє три ключових: йогу пізнання (Джняна-йогу), йогу дій (Карма-йогу) і йогу любові і відданості (бхакті-йогу) .

Відзначимо також, що йога має на увазі лише 1% теорії, і, відповідно, 99% - чиста практика. У йозі немає духу змагання, і цим вона відрізняється від традиційного спорту. Єдиний, кого потрібно побороти людині в процесі занять йогою, це він сам (його егоїстична сутність, яка постійно чогось хоче).

У адаптованої для широких мас версії, йога - це сукупність фізичних і дихальних вправ, іноді з елементами медитації. Чисто з точки зору фізіології, це - процес розтягування і зміцнення м'язів в чіткому ритмі.

Йога для підтримки свого тіла у відмінній формі (в т.ч. для схуднення):

Динамічна йога (швидка зміна асан): аштанга-віньяса, крийя-йога.

Статична йога (спокійне і вдумливе виконання асан): хатха-йога (мікс різних стилів), йога Айенгара.

Йога для розслаблення і підняття настрою:

Йога-нідра - практика полягає у відстеженні свого дихання і внутрішніх відчуттів, напрямку уваги в конкретні ділянки тіла.

Шивананда-йога - практика розслаблення, що складається всього з 12 асан.

Йога для того, щоб набратися сил і відчути приплив бадьорості:

Кундаліні-йога - комплекс дихальних вправ і асан, спрямованих на розкриття енергетичних центрів.

Ишвара-йога - фокусується на мантрах, пранаяма і медитації, вимагає великої концентрації уваги (зате не вимагає фізичних зусиль).

Маленький глосарій:

Асана - один із ступенів (третя) аштанга-йоги ( «восьмиступінчастою йоги»), яка полягає в об'єднанні душі і тіла за допомогою фізичної діяльності.

Пранаяма - четверта ступінь аштанга-йоги, що передбачає контроль над життєвою енергією (прання) шляхом особливих дихальних практик.

Йога-студії

Практично в будь-якому місті можна знайти хоча б одну йога-студію. У великих містах, природно, вибір студій та видів йоги, якими в них займаються, значно більше. Але якщо ви поки не розбираєтеся у всіх цих категоріях і високих навчаннях, то маленьке містечко робить вам послугу, пропонуючи саме просте і зрозуміле.

А взагалі, навіть заняття в студії поділяються на: йогу для початківців, йогу для дітей, йогу для вагітних, флай-йогу (йога в гамаку) і т.д. Також деякі студії презентують себе на етно-фестивалях, проводячи майстер-класи з йоги. Заняття часто безкоштовні. Більш того, організовуються окремі фестивалі йоги і духовних практик, куди може відправитися будь-який бажаючий (після придбання квитка).

Для занять йогою вам буде потрібно прогумований килимок і зручний одяг. Що стосується одягу, то бажано, щоб вона була з натуральних тканин і не сковував рухів.

Йога на дому

Щоб в чомусь досягти успіху, необхідно регулярно приділяти час цій справі. Це правило стосується і йоги. Щоб заняття давали результат, необхідно практикуватися не тільки в студії пару раз в тиждень, але і вдома (на відпочинку) - щодня, приділяючи виконання вправ хоча б 15 - 20 хвилин.

Для прикладу наведу ряд нескладних вправ, які можна виконувати щоранку (перед заняттями вітається прийняття холодного душу):

Сідаємо, підібравши ноги до себе - по-турецьки або в напівлотоса. Пальці з'єднані в мудру (великий і вказівний палець зімкнуті). Плечі розправляємо, верхівкою тягнемося вгору. На видиху закриваємо очі, очищаємо голову від думок і проблем, стежимо за своїм диханням. Відкриваємо очі. Розминку починаємо з обертань головою (амплітуда - максимальна). Робимо по шість-сім разів на кожну сторону. Збираємо руки в «замок», вивертаємо їх і витягуємо себе вгору, потім робимо почергове витягування лівої і правої руки. Руки за спиною збираємо в «замок», робимо нахил вперед, руки піднімаються вертикально. Повертаємося в початкове положення, плечі розправляємо. Руки в «замочки» перед собою, вивертаємо його на видиху, а на вдиху повертаємо в вихідну позицію. Повторити сім разів. Сідаємо на сідниці, ноги витягаємо вперед, «Крокуємо» сідницями вперед і назад, відриваючи ноги від підлоги. Ноги витягнуті перед собою, руки - тому. Стискаємо і широко розгортає пальці ніг. Ця вправа - ще й профілактика плоскостопості. Початкове положення - те ж. Виконуємо носочками обертальні рухи, витягаючи їх і натягуючи на себе. Вихідна позиція: стопи разом, живіт втягнути, плечі розправити. Вдихаємо і одночасно витягуємося вгору, на видиху нахиляється вниз до землі. Піднімаємо голову, видих - стаємо на коліна. Поза схожа на позу для віджимання, але лікті притиснуті до тіла, а коліна знаходяться на підлозі. На вдиху прогинається в спині (не в поперековому відділі!), Опускаючи таз, живіт і ноги на підлогу.

А ось ще пара вправ, які можна виконувати щоранку для того, щоб зняти стрес від пробудження (так, часом це - реально стрес!):

Сядьте на стілець, розслабтеся і почніть повільно обертати головою: на вдиху - у напрямку назад, на видиху - вперед. Виконайте по шість повних обертів на обидві сторони. Випрямитеся, підійміть ногу, зігнуту в коліні, і обхопіть її руками. У метрі перед собою виберіть точку на підлозі і сконцентруйтеся на ній деякий час.

Можна також скористатися відео-уроками, представленими на YouTube.

Фото: planeta.sebastopol.ua, po-ua.com, kievyogastudio.com

Автор Аліна Стара

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?