Безпека в мережі: п'ять простих правил
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Безпека в мережі: п'ять простих правил

Безпека в мережі: п'ять простих правил
Джерело:  online.ua

Кібертероризм - не просто страшне слово, придумане для сценарію гостросюжетного футуристичного бойовика або залякування дітей XXI століття. Сьогодні це реальна загроза для будь-якого інтернет-користувача, кількість яких стрімко зростає (вже на 2013 рік було зафіксовано: 40% населення Землі використовує всесвітню павутину).

Крадіжка персональних даних (номери карток, рахунків - так званий фішинг) і конфіденційної інформації (злом акаунтів, неконтрольована реклама, всілякі віруси) - це далеко не повний перелік ризиків, яким щодня піддається ваш комп'ютер. В таких умовах однієї пильності недостатньо; потрібно вживати конкретних заходів. Must-read від «Студвея»: правила безпеки в мережі.

1.Забудьте про паролі, які складаються з вашого імені, дати народження або цифр від 1 до 9
Ніхто не сумнівається: це зручно для користування. Але і для виламування зручно. Захистити аккаунт від потенційної хакерської атаки можна тільки підібравши пароль зі складної комбінації цифр і букв. IT-фахівці рекомендують придумувати пароль за принципом «сircle-memory». Для цього складається фраза, яку ви точно не забудете. Можна взяти вже готову - припустимо, з улюбленої пісні - і виділити великі літери. Наприклад, беремо рядок We Want Live In A Yellow Submarine і, так вже й бути, додаємо пару цифр з дня народження. Отримуємо такий пароль: wwliays494 (надійний пароль повинен містити, щонайменше, вісім символів). Підібрати або вгадати саме цю комбінацію вже складніше.

Для тих, хто не хоче сильно замарачіваться або любить покладатися на долю, вже придумали сайти, на яких меганадежний пароль вам придумають. Генератор таких безпечний паролів можна знайти тут і тут.

І ще. Як би дискомфортно це не звучало: для кожного нового облікового запису потрібен новий пароль (окремо для Facebook, Twitter, Instagram). До того ж паролі слід час від часу міняти. Обов'язково.

2.Тілько протоколи HTTPS
Це означає наступне: завжди потрібно стежити за тим, який протокол (вказано в адресному рядку) використовується на веб-сторінках, що ви відвідуєте. В принципі, є два варіанти: HTTP і HTTPS; краще HTTPS (S позначає secure - безпечний). Замість HTTPS можна ще зустріти позначення TSL, що один і той же. Протокол HTTPS містить ssl-шифрування - технологію, яка встановлює безпечний канал зв'язку між комп'ютерами, забезпечує захищене з'єднання з сервером. Іншими словами, якщо сайт підтримує ssl-шифрування, дані, якими ви будете обмінюватися, автоматично захищені від перехоплення. Наприклад, в Gmail протокол HTTPS завжди включений за замовчуванням.

3.Регулярно оновлюйте програмне забезпечення і антивірусні програми
Теж, здавалося б, нічого складного. Але вимагає часу. Вважаю, це основне правило безпеки в мережі коментувати не потрібно. Слід зазначити тільки пару програм, які експерти виділяють в якості перевірених і надійних: серед антивірусів - Avira Free Antivirus; корисна також програма Malwarebytes Anti-malware, яка дозволяє ослежівать шпигунів. Окремо можна виділити і Tor - безпечний браузер, який допоможе забезпечити анонімність в інтернеті, встановити з'єднання з мережею, захищене від прослуховування.

4.Сохраняйте здоровий глузд
Завжди і всюди, як то кажуть. Чи то мова йде про підозрілий сайті, який вас ніхто не змушує відвідувати, то чи про дивну відео, яке ви ось-ось скачаєте. Реагуйте на повідомлення-попередження антивірусної програми або браузера.

Обережно використовуйте загальнодоступний Wi-Fi; важливу інформацію все-таки краще пересилати з перевіреного домашнього інтернет-джерела. Чи не підключайтеся до випадкових незахищеним і дивним мереж Wi-Fi.

Очевидно, що не варто відставляти ноутбук або планшет без нагляду в громадських місцях. Особливо важливу інформацію настійно рекомендується зберігати на знімних інформаційних накопичувачах.

5.Розберіться в проблемі
Всі перераховані вище поради, безумовно, важливі. Але навіть і цього досить мало. Повністю озброїтися можна, лише досконально вивчивши загрозу. Тому наостанок пропонуємо вашій увазі кілька джерел «обов'язкової літератури»:

Ікона інтернет-сервісів: інформація з безпеки в мережі від Google; Центр безпеки Microsoft; Інформаційна безпека від Habrahabr; І просто на десерт: топ-лист гірших паролів.

Фото: ccmostwanted.com, workingnets.com

Автор Валентина Кисельова

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?