Тримати руку на пульсі: агрегація новин
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Тримати руку на пульсі: агрегація новин

Тримати руку на пульсі: агрегація новин
Джерело:  online.ua

Минули часи, коли середньостатистична людина отримувала відомості про події, що відбуваються навколо, із кількох щоденних газет і телевізійних випусків новин. Сьогодні інформаційний потік формують десятки (якщо не сотні) інтернет-ресурсів: новинних і соціально-публіцистичних порталів, каналів на відеосерверах, полиць у інтернет-крамницях, анонси творчих і наукових конкурсів, стипендіальних програм, наукових конференцій, представництв на серверах вакансій, стрічки новин державних установ і громадських організацій, а також персональні сайти, блоги та сторінки в соціальних мережах важливих для суспільства людей.

RSS-потоки та агрегатори

Для того, щоб переглянути останні новини, раніше треба було заходити на кожен необхідний сайт, а через збільшення кількості інформації це вимагало все більше й більше часу.

Справжньою революцією в розповсюдженні та «споживанні» новин стала розробка стандарту RSS – Really Simple Syndication (з англійської – «дійсно простий збір новин»). Відтак кожен новий матеріал на сайті, який застосовує технологію RSS, автоматично перетворюється на коротке повідомлення, яке містить лише мінімум інформації; наприклад, назву матеріалу, прізвище автора, дату публікації, повний або частковий текст, зображення. Усі новини, переведені в цей формат, збираються у файлі з розширенням *.xml, який можуть прочитати і розшифрувати спеціальні програми.

Сьогодні користувачі отримали можливість підписуватися на стрічки (канали/фіди) й отримувати новини, не заходячи окремо на кожен сайт. Це здійснюється за допомогою спеціальних програм – RSS-агрегаторів (з англійської – «збиральників»), які також називають RSS-рідерами або RSS-читалками.

Крок перший: обираємо RSS -рідер

Можна виділити три типи RSS-агрегаторів: вбудовані в браузер чи поштовий клієнт, програмні та веб-агрегатори.

Вбудовані RSS -агрегатори.

Постачаються з інтернет-браузерами. Більшість сучасних оглядачів (Opera, Firefox, Internet Explorer та інші) за замовчуванням мають таку функцію. Головна їх перевага – простота застосування. Підписка на новини здійснюється так, як і додавання сайту в «Обране» («Закладки»).

Якщо вам не вистачає можливостей інтегрованого RSS-агрегатора, можете встановити одне з багатьох розширень для вашого браузера від інших розробників. Серед найпоширеніших – Feedly для Google Chrome, Smart RSS для Opera, Wizz чи RSS Ticker для Firefox. Якщо цього недостатньо, просто натисніть пункт «Розширення» (Addons) в меню свого браузера, наберіть «RSS» у полі пошуку й обирайте з переліку, який з’явиться.

Як варіант – поштові клієнти, які підтримують протокол RSS (Mozilla Thunderbird, Foxmail, DreamMail чи Sylpheed).

Недоліки RSS-читалок такого типу – ваша база підписок залишається прив’язаною до конкретного комп’ютера. Для того, щоб переглянути новини з іншого пристрою, доведеться заздалегідь експортувати базу даних читалки й імпортувати її в інший комп’ютер чи смартфон. У популярних браузерах ця проблема, як правило, вирішується зручніше: якщо, наприклад, на вашому нетбуці та мобільному телефоні встановлені однакові браузери, їх можна «навчити» синхронізувати бази даних RSS.

Веб-агрегатори.

Це онлайн-сервіси, які збирають RSS-стрічки. Усі ваші налаштування й база даних каналів і новин зберігаються на сервері розробника або в хмарному сховищі, відтак доступні з будь-якого комп’ютера чи смартфона (незалежно від операційної системи, встановленої на ці пристрої). Ви також не ризикуєте втратити дані, якщо у вас «полетіла» операційна система чи зламався комп’ютер.

Головний недолік таких сервісів – менший, у порівнянні з програмними агрегаторами, набір функцій і налаштувань.

Серед популярних онлайн-рідерів – Inoreader, The Old Reader, Bloglines, NewsBlur, Digg Reader (частина відомої мережі новин Digg), Яндекс.Підписки й інші.

Програмні агрегатори.

Встановлюються на комп’ютер чи інший пристрій та містять безліч додаткових можливостей: і гнучку багаторівневу систему категорій для упорядкування стрічок, і розширений пошук та фільтрацію новин за багатьма критеріями, і додавання міток та коментарів до обраних новин, і можливість обмежити потік повідомлень лише тими, що задовольняють задані умови (наприклад, містять чи, навпаки, не містять певних ключових слів) тощо.

Головний недолік також пов’язаний із прив’язуванням до одного комп’ютера.

Серед популярних програм-рідерів – RSSOwl, Feedreader, FeedDemon, NewsReader, Vienna RSS і багато інших.

Крок другий: підписуємося на потоки новин

Дізнатися, чи застосовує той чи інший сайт технологію RSS, можна, знайшовши на ньому особливу піктограму, яку зазвичай розташовують на видному місці – наприклад, у шапці сайту чи поруч зі значками соціальних мереж.

Спростити процес пошуку та зекономити кілька дорогоцінних хвилин допоможуть розширення для браузерів від різних розробників. Наприклад, RSS Subscription Extension для Google Chrome чи RSS Icon for Brief для Firefox додають RSS-іконку в адресний рядок браузера. Якщо сайт підтримує RSS, ви одразу дізнаєтеся про це та зможете в один клік підписатися на його стрічку.

Підписка здійснюється миттєво: достатньо просто клікнути на піктограму RSS на сайті чи в адресному рядку та дотримуватись інструкцій.

Зберігаючи потік новин у своєму RSS-рідері, варто одразу класифікувати його. Більшість програм-агрегаторів дозволяє створювати систему категорій і відносити кожен потік до однієї з них. Наприклад, у читалці молодого професіонала можуть бути такі категорії: «Політичні новини», «Університети», «Стипендії, гранти, конкурси», «Нові книжки», «Блоги колег», «Бізнес і фінанси» тощо.

Коли система категорій готова, лишається послідовно відвідати найважливіші сайти і підписатися на їхні новини. Не забувайте про персональні блоги цікавих людей та організацій!

Крок третій: додаємо новини сайтів, які не підтримують RSS

На жаль, не всі сайти мають RSS-канали. Для вирішення цієї проблеми були створені спеціальні онлайн-сервіси для генерації таких каналів – генератори RSS.

Алгоритм досить простий: програма намагається знайти в тексті сайту елементи, необхідні для побудови RSS-стрічки (заголовки матеріалів, дати їх публікації, прізвища авторів, основний текст) і створити з них файл *.xml, який зможуть розпізнати RSS-рідери.

Успішність цієї дії залежить від того, як відформатовані матеріали сайту. Якщо розробники й автори не лінувалися виділяти заголовки відповідними шрифтами і дотримувались однакового форматування в усіх матеріалах, побудувати потік новин, найімовірніше, не буде важко. Якщо ж ні – завдання може бути непосильним для простих програм. У таких випадках можна використати потужніші, але водночас складніші інструменти (розглянуті, наприклад, у цій статті), розраховані, радше, на професіоналів, а не пересічних читачів.

Для швидкої побудови RSS-каналу варто використати прості сервіси на кшталт Feedity, Page2RSS, Dapper, а можна спробувати розібратись і з такими професійними інструментами, як Feed43.

Алгоритм дій простий: відкрийте сторінку сайту, де відображаються новини, скопіюйте її адресу та введіть інформацію в поле адреси на сайті-генераторі. Далі вам запропонують вказати, які фрагменти тексту варто вважати заголовками матеріалів. За таким же принципом потрібно буде вказати автора, дату публікації, основний текст. Натискаєте на «Згенерувати потік» (Save Feed чи щось подібне) – і стрічка новин готова. Тепер на неї можна підписатися за допомогою RSS-рідера так, як на звичайний канал новин.

Сервіси генерації RSS зазвичай платні, але більшість має безкоштовну версію з обмеженими можливостями. Наприклад, це може бути рекламний блок на кожній новині, право застосовувати при генерації потоку лише заголовки матеріалів без повного тексту, обмеження кількості сайтів, які можуть бути оброблені, менш часта перевірка оновлень. Однак, попри ці недоліки, ви все ж отримуєте головне – актуальні новини з важливих для вас сайтів.

Крок четвертий: відстежуємо новини

Нарешті новини з усіх необхідних ресурсів автоматично акумулюються в одному місці, регулярно оновлюються та групуються за темами. Завдяки цьому можyf переглядати стрічки конкретних сайтів або читати всі матеріали, що належать до тієї чи іншої категорії, як єдину стрічку.

Тож тепер необхідно лише регулярно приділяти час перегляду RSS-рідера, аби залишатися в курсі всіх новин і подій, не витрачаючи на це надмірних зусиль.

Зображення: Іламі Ясна, egen.com.bd

Автор Іламі Ясна

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?