Як економити гроші
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як економити гроші

Як економити гроші
Джерело:  online.ua

Гроші - корінь зла, вічне яблуко розбрату в сім'ї і те, чого середньостатистичному землянину завжди не вистачає. Мало грошей - погано, багато грошей - теж погано (коли не знаєш, як ними розумно розпорядитися). І, тим не менш, без них якось не прикольно! ..

Питанням економії грошей задаються всі, хто хоч раз в житті тримав їх у руках. Здавалося б, якісь різнокольорові папірці - бери і сам друкуй! Та тільки де ж взяти відповідний принтер?

Ось і виходить: поки шукаємо відповідь на питання про принтері, попутно намагаємося хоч якось довше утримати в руках ті гроші, що дістаються у вигляді зарплати, стипендії або подарунка. Тому що, якою б не була ця сума, вона витече, як крізь пальці вода, якщо ви не освоїте мистецтво правильного і розумного розподілу бюджету.

Щоденник витрат
Ідеальна фінансова ситуація - коли ваші доходи перевищують витрати. Але не варто зараз з сумом зітхати і говорити, що ось, мовляв, був би у мене вищий дохід, так би воно й було. Запити ростуть разом із заробітною платою.

Тому перший крок на шляху економії - планування витрат. Заведіть зошит або блокнот, куди кожен день методично вписуйте всі свої витрати (кожну копієчку!). Бути може, скажете, що вам це не потрібно і що повністю контролюєте свої витрати, але спробуйте хоча б тиждень записувати все - зрозумієте, на яку дурницю йде досить значна частина ваших грошей.

Це як в тому жарті: збираєш-збираєш на квартиру і Ламборджині, а потім зриваєшся і купуєш «Снікерс» і колу. Як то кажуть, в кожному жарті є частка правди. Це має певний сенс, якщо підрахувати, скільки грошей у вас іде на колу і «Снікерс» в рік, а потім помножити цю суму на 10 років. Може, і на машину вистачило б? ..

До речі, цю методику в своїх роботах наводить «Фінансовий Моцарт» Бодо Шефер (між іншим, фінансовий консультант №1 в Європі!). На дозвіллі рекомендую почитати його книгу «Мані або абетка грошей».

Правило чотирьох конвертів
Ще один цікавий і простий спосіб економії і планування бюджету - правило чотирьох конвертів.

Підготовчий етап:

Береться місячний дохід (індивідуальний чи загальний сімейний); 10% відкладається на депозит - на майбутні фінансові цілі (тільки до вибору банку та умов депозиту теж підійдіть з усією відповідальністю); Відраховується сума, необхідна на обов'язкові щомісячні витрати: квартплата, інтернет, мобільний зв'язок, транспорт.

Суть методу:

Після вирахування за всіма вищезазначеними пунктами решта суми ділиться на чотири і розкладається по конвертах. Кожен конверт - бюджет на тиждень. Бажано його не перевищує!

І ще кілька корисних порад:

Перед кожним походом за покупками складайте список необхідних речей і суворо дотримуйтесь його. Якщо ж під час шопінгу вам захотілося купити ще щось - внесіть це в список для наступного походу по магазинах. Якщо вам раптово захотілося щось купити, «переспіть» з цією думкою. Якщо і на ранок річ все ще необхідна - йдіть і купуйте! Уникайте покупок в кредит (не заганяти себе в боргову яму). Нічого не купуйте в день виплати зарплати! Такі вже ми, люди, що з зарплатою починаємо відчувати себе казково багатими і що можуть дозволити собі багато чого, якщо не все. НЕ ЕКОНОМТЕ на здоров'я, саморозвиток і догляді за собою! Тому що за таку економію надалі можна заплатити дорожче.

Деякі знавці рекомендують розраховуватиметься не карткою, а реальними грошима - з ними, нібито, розлучатися складніше. Ну, не знаю! .. Особисто мені зручніше економити, коли гроші знаходяться на картці, тому що карткою не скрізь можна розплатитися. А готівка може виявитися під рукою в самий невідповідний момент (і повертаємося до історії зі «Снікерс»!).

Головне в економії грошей - зрозуміти: це не спроба обмежити себе у всьому, а спосіб оптимізувати витрати щоб не відчувати постійну нестачу грошей.

Фото: kinopoisk.ru

Автор Аліна Стара

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?