Сигнальні молекули лиха: в рослинах виявили аналог нервової системи
Категорія
Технології
Дата публікації

Сигнальні молекули лиха: в рослинах виявили аналог нервової системи

Сигнальні молекули лиха: в рослинах виявили аналог нервової системи
Джерело:  online.ua

Рослини мають нервову систему, яка схожа на нервову систему тварин. Вони використовують сигнальні молекули лиха, передаючи з одного листка на інший попередження про небезпеку. До такого несподіваного висновку прийшли міжнародні дослідники з США та Японії, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Science.

Експерти пояснили, що у тварин нервові клітини в момент роздратування випускають глутамінову кислоту, яка створює електрохімічний викид іонів кальцію, що сигналізує про необхідність видалення від небезпечної області. Як виявилося, у рослин теж є такі клітини, які діють за аналогічним принципом.

"Ми дізналися, що у рослин є сигнальна система. Якщо пошкодити одну частину, вона сповіщає всі інші, щоб ті запустили захисні механізми", - розповіли біологи-дослідники.

В ході експерименту з вивчення нервової системи у рослин фахівці дізналися, як сигнальні молекули лиха передають інформацію всім листкам рослини про пошкодження. Вони відрізали у резуховидки один листок і виявили, що на тому місці відразу ж став змінюватися вміст кальцію, в результаті чого сформувався імпульс, що поширювався від пошкодженої частини по всій рослині. Вони навіть показали на відео цей підсвічений сигнал.

Завдяки таким сигналам в непошкоджених частинах рослини запускається захисний механізм - одні починають виділяти специфічно різкі запахи, а інші виробляти більше хімічно шкідливих речовин, що відлякують комах.

Експерти мають намір продовжити вивчення нервової системи рослин, відзначаючи, що наші зелені друзі виявилися набагато складніше і динамічніше, ніж здавалося на перший погляд. Вони не виключають, що в майбутньому знайдуть спосіб керувати цією сигнальною системою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в природі вимерли блакитні папуги ара, які були головними героями мультфільму "Ріо".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?