ОЗХЗ отримала право встановлювати винних в хіматаках: в Росії захвилювалися
Категорія
Політика
Дата публікації

ОЗХЗ отримала право встановлювати винних в хіматаках: в Росії захвилювалися

ОЗХЗ отримала право встановлювати винних в хіматаках: в Росії захвилювалися
Джерело:  ТАРС

Голосування в Організації по забороні хімічної зброї щодо наділення її правом встановлювати і призначати винних у застосуванні хімзброї пройшло на тлі шантажу і підкупу Заходу. Нові функції ОЗХЗ суперечать Конвенції про заборону хімічної зброї та порушують міжнародне право.

З такими звинуваченнями на адресу ОЗХЗ виступив глава МЗС РФ Сергій Лавров, коментуючи результати голосування, передає ONLINE.UА з посиланням на ТАСС.

"Наділяти техсекретаріат функціями, які є прямою прерогативою РБ ООН, означає почати наступ на основи міжнародного права. Те, як зараз обходяться з цією проблемою наші західні колеги, як вони змінюють суть самої Конвенції про заборону хімічної зброї шляхом продавлювання рішення і голосуванням, вже є не міжнародним правом, а тим самим "порядком, заснованим на правилах", який вони хотіли б встановити на свій розсуд, абсолютно незважаючи на думку інших", - заявив Лавров, називаючи ситуацію вкрай складною та небезбепчною.

Також він заявив, що Росія буде протидіяти створенню в секретаріаті ООН нової структури з міждержавними функціями з перевірки виконання Конвенції про заборону біологічної і токсинної зброї (КБТЗ).

Нагадаємо, голосування в ОЗХЗ пройшло 20 листопада. Більшість країн - членів Міжнародної організації із заборони хімічної зброї схвалили рішення про розширення бюджету організації на виявлення винних в хімічних атаках, а також проголосували за розширення її повноважень. Раніше фахівці ОЗХЗ могли проводити лише технічну експертизу по встановленню самого факту застосування хімзброї, але при цьому функцій з виявлення виконавців атак мандат організації не передбачав. Тепер для визначення винних в інцидентах, пов'язаних з використанням хімічної зброї, буде створено спеціальну слідчу комісію ОЗХЗ, на фінансування якої буде додатково виділено 2,4 млн євро.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що в США готують другий пакет "драконівських" санкцій проти Росії за хіматаку в Солсбері.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?