Україну атакували небезпечні віруси грипу: хто потрапляє в зону ризику
Категорія
Україна
Дата публікації

Україну атакували небезпечні віруси грипу: хто потрапляє в зону ризику

Україну атакували небезпечні віруси грипу: хто потрапляє в зону ризику

Взимку 2018-2019 року Україну атакували три віруси грипу, які смертельно небезпечні для людей. Два з них протікають важко і з ускладненнями, а також можуть викликати епідемії.

Про особливості вірусів грипу, які лютують в Україні в поточному сезоні, розповіла докторка медичних наук, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету, професорка Ольга Голубовська, передає ONLINE.UA з посиланням на ZN.UA.

Голубовська уточнила, що в нинішньому сезоні в Україну прийшли два віруси типу А, які ще називають Каліфорнія і Сінгапур, а також вірус грипу типу В. За її словами, особливо небезпечний для здоров'я українців вірус грипу типу А (H3N2), в групу ризику якого потрапляють дві вікові категорії - маленькі діти до 5 років, а також люди старше 65 років. У грипу А (H1N1) Каліфорнія свої групи ризику - це вагітні, хворі на бронхіальну астму, цукровий діабет, а також люди, що мають надлишкову вагу. Раніше під час пандемії, викликаної цим вірусом в 2009-2010 роках, пік смертності припадав на вікову групу 25-49 років.

Професорка підкреслила, що зазвичай пік захворюваності на грип починається в січні-лютому, але в Україні зростання захворюваності почалося в кінці листопада минулого року.

"З досвіду попередніх років відомо: чим раніше починається грип - тим складніше буде його сезон", - уточнила Голубовська, додавши, що викликати епідемії та пандемії під силу як грипу А, який протікає важко і з ускладненнями, так грипу В, але протікає він значно легше.

Раніше в Міністерстві охорони здоров'я України повідомляли, що з початку епідемічного сезону зареєстровано 19 летальних випадків від грипу. Тільки за другий тиждень січня на грип та ГРВІ захворіли понад 176 тисяч осіб, 8 з яких померли. Епідемічні пороги перевищені в 4 областях: Чернігівській, Житомирській, Сумській та Одеській. У той же час у відомстві підкреслили, що епідемії грипу в Україні немає.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше медики попереджали, що на грип в Україні ризикує захворіти 13 млн чоловік. Вони нагадували про важливість і необхідність вакцинуватися від грипу, незважаючи на те, що це щеплення не є обов'язковим.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?