Великдень 2019: як уникнути стресу для організму при виході з Великого посту
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Великдень 2019: як уникнути стресу для організму при виході з Великого посту

Великдень 2019: як уникнути стресу для організму при виході з Великого посту
Джерело:  online.ua

Великий піст - найважливіший і тривалий піст у православних християн. Триває він 48 днів і закінчується святом Великодня. У 2019 Великий піст розпочався 11 березня і закінчиться 27 квітня.

У період посту віруючі відмовляються від їжі тваринного походження, духовно очищаються, ходять до церкви і більше моляться. Для багатьох суть Великого посту полягає в дієті, яка дуже доречна після зими. Щоб обмеження в їжі після святкового великоднього столу не вилізли вам боком, вихід з поста, як з будь-якої іншої дієти, повинен бути плавним. ONLINE.UA зібрав головні правила виходу з Великого посту, які допоможуть мінімізувати стрес для організму та не зашкодити здоров’ю.

Коли після тривалого обмеження ви сідаєте за стіл, на якому зібрані ароматні ковбаски, пишні паски і майонезні салати, хочеться з'їсти все і відразу. Але цього робити категорично не можна! Довгий пост змінює наше почуття апетиту і налаштовує жирову тканину на те, щоб запасатися, як тільки ми почнемо їсти знову. Тому все з'їдене відразу відкладеться там, де не потрібно. Головне правило виходу з Великого посту - у всьому знати міру. Не їсти все і відразу, а вибрати для себе спочатку один вид білка - нежирне м'ясо або рибу. Також не варто налягати на алкоголь, адже навіть в невеликих дозах він стимулює апетит. Пам'ятайте, що і яйця є важкою їжею, тому варто вживати не більше двох яєць на день.

Почніть вихід з Великого посту з кисломолочних продуктів. Сир, йогурти, кефір підготують вашу травну систему до вживання звичної їжі. До того ж, на великодньому столі вам краще віддати перевагу сирній пасці. Свіжа випічка буде не найприємнішим сюрпризом для вашого організму, а ось сирний десерт - подарує задоволення і не нанесе шкоди.

Дієтологи радять не запивати спожиту їжу ні соком, ні водою, ні чаєм або кавою. Намагайтеся пити через 2-2,5 години після прийому їжі, а ще краще за 20 хвилин до трапези випити склянку води - таким чином, ви зможете трохи заспокоїти апетит і запустити травну систему.

Салати, без яких не обходиться святковий великодній стіл, краще заправити оливковою або ж соняшниковою олією, не використовуючи майонез, особливо з магазину.

У перші дні після Великого посту варто відмовитися від шкідливих продуктів: макаронів, картоплі, цукерок, борошняних виробів, газованих напоїв, чіпсів, сухариків, фаст-фуду та інших. Головну частину вашого раціону повинні складати каші, овочі та фрукти.

Важливо пам'ятати, що після закінчення Великого посту вашому організму знадобиться близько двох тижнів, щоб повністю відновитися і не бути шокованим від жирної і смаженої їжі.

Якщо все ж ваша сила волі не змогла встояти від аромату свіжоспечених пасок або м'яса, ні в якому разі не можна допомагати організму переварити їжу за допомогою медичних препаратів. Вони лише прискорюють перетравлювання, але не позбавляють від негативних наслідків переїдання. Для того, щоб прискорити метаболізм, на ніч можна з'їсти кілька яблук. Також допомагає самомасаж: пощипувати живіт знизу вгору, можна використовувати і спеціальні масажери. А ще краще після великодніх свят влаштувати собі розвантажувальний день. Нічого не їсти, намагатися пити більше води, трав'яних чаїв, свіжих соків і власноруч приготованих смузі.

Якщо вам вдалося протриматися і не їсти їжу тваринного походження протягом семи тижнів, намагайтеся і в день Великодня не їсти «до втрати пульсу» і пам'ятати, що смачна їжа буде і завтра. До того ж, нові і правильні звички у вживанні їжі, набуті під час Великого посту, допоможуть вам підтримувати здоров'я і красу тіла, тому не варто їх забувати і відразу заїдати жирною їжею.

Раніше ONLINE.UA розповідав, як з користю провести тривалі вихідні на Великдень 2019.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?