Політолог назвав причину, чому не можна достроково розпустити Раду
Категорія
Політика
Дата публікації

Політолог назвав причину, чому не можна достроково розпустити Раду

Політолог назвав причину, чому не можна достроково розпустити Раду
Джерело:  24 канал

Політичний експерт Андрій Вігірінський вважає малоймовірним наявність законних підстав для дострокового розпуску Верховної Ради. Як повідомляє ONLINE.UA, про це він заявив в ефірі 24-го телеканалу.

На думку Вігірінського, президент може використати лише один привід для видання указу про розпуск парламенту – відсутність сформованої коаліції в складі 226 депутатів. Багато хто небезпідставно вважає, що фактичної коаліції вже давно не існує. Голоси за той чи інший законопроект збираються в ручному режимі. Тим не менш, навіть відсутність документа з підписами 226 депутатів не дає формальної підстави для припинення повноважень парламенту. Для цього треба рішення суду.

На переконання політолога, процедура вимагає від суду встановити факт відсутності коаліції. Після цього депутатам дається 30 днів для формування нової коаліції. І лише якщо в парламенті так і не зможуть підтвердити наявність простої більшості, зафіксованої у коаліційній угоді, тоді у президента з’являється право розпустити Верховну Раду. Це можна зробити до 27 травня, оскільки далі розпочинається шестимісячний термін до завершення повноважень нинішнього скликання. Протягом цього часу парламент вже ніхто не має права розпускати.

Таким чином, якщо крайній термін для видачі указу про розпуск парламенту закінчується 27 травня, то рішення суду про факт відсутності коаліції має з’явитись не пізніше 27 квітня, – вважає Андрій Вігірінський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?