Журналісти з’ясували, як Коломойський вивів 5,5 млрд доларів з Приватбанку
Категорія
Економіка
Дата публікації

Журналісти з’ясували, як Коломойський вивів 5,5 млрд доларів з Приватбанку

Журналісти з’ясували, як Коломойський вивів 5,5 млрд доларів з Приватбанку

Міжнародна група журналістів-розслідувачів OCCRP встановила механізм, який використали Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов для виведення грошей Приватбанку на офшори. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Дзеркало тижня»

Як з’ясувалось, Коломойський та Боголюбов вивели капітал Приватбанку через кіпрську філію. Особливість моніторингу фінансових транзакцій з боку НБУ прирівнювала дочірній банк на Кіпрі до інших українських філій Приватбанку. Таким чином, регулятор сприймав переведення коштів як внутрішню операцію в рамках однієї фінансової установи, тоді як насправді гроші виводилися на закордонні офшори.

Часткова провина лежить і на кіпрській владі. Місцевий регулятор теж не звернув увагу на те, що серія транзакцій на загальну суму 5,5 млрд доларів США підкріплена фіктивними контрактами.

Розслідування OCCRP ґрунтується на доповіді детективної агенції Kroll, яка проводила власне дослідження обставин раптової неплатоспроможності Приватбанку.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд міста Києва нещодавно ухвалив рішення про незаконність націоналізації Приватбанку. Якщо розгляд апеляції з боку НБУ ні до чого не призведе і ця постанова вступить в законну силу, то подальший перебіг подій може призвести або до банкрутства банку, або до масштабної фінансової та політичної кризи.

У випадку повернення Приватбанку колишнім власникам держава повинна вивести з нього власні кошти на суму понад 130 млрд гривень, які раніше були переведені для докапіталізації. Зважаючи на наявність у цієї фінансової установи близько 20 мільйонів клієнтів, НБУ не зможе дозволити функціонування банку з власним капіталом, який не відповідає вимогам регулятора. Таким чином, у Приватбанк, скоріше за все, буде введено зовнішнє управління або у нього буде відізвано ліцензію.

Інший варіант ще більш песимістичний. Якщо Коломойський, користуючись своїм впливом на нового президента (якщо ним стане Володимир Зеленський) вирішить через суди отримати не тільки банк, але й компенсацію від держави у розмірі 2 млрд доларів (для докапіталізації), то це майже напевно призведе до розриву стосунків з МВФ. Далі Україну чекає дефолт, девальвація гривні та масштабна політична криза, яка може завершитися новим Майданом та поваленням влади.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?