Страсний тиждень 2019: традиції та заборони останніх днів Великого посту
Категорія
Культура
Дата публікації

Страсний тиждень 2019: традиції та заборони останніх днів Великого посту

Страсний тиждень 2019: традиції та заборони останніх днів Великого посту
Джерело:  online.ua

Страсний тиждень або як вона ще називається Страсна седмиця - останній тиждень перед Великоднем, який в 2019 році випадає на 21-27 квітня. Страсний тиждень є головним відрізком часу Великого посту, аби підготуватися до світлого свята Великодня.

Віруючі в Страсну седмицю згадують про останні дні життя Ісуса Христа, зраду Юди і розп'яття Господа на хресті. У Страсний тиждень прийнято очищати свій організм: як фізично, так і духовно, наводити чистоту в своєму будинку і подвір'ї. Кожен день тижня перед Великоднем називають Великим, і кожен з них має свої традиції і заборони.

Великий понеділок. У цей день православні віруючі згадують притчу про торговців, яких Ісус вигнав з храму і безплідну смоковницю (інжир), прокляту за те, що не нагодувала його. Інжир є символом людської душі, яка злиться, не визнає свої помилки, заздрить, не вміє прощати, іншими словами не може породжувати духовні плоди. З понеділка люди починали наводити порядок в своїх будинках. Всі непотрібні речі в цей період потрібно викинути або віддати нужденним, таким чином ви привернете в свій будинок і в свою сім'ю щось нове і хороше.

Великий вівторок. В цей день в церквах згадують притчі про Страшний суд, воскресіння мертвих, даних Кесарю. Ці притчі говорять про можливість побачити Бога; про те, що потрібно бути хоробрим на шляху до добра і ніколи не сумувати. У будинку в цей день триває збирання і починається закупівля і підготовка продуктів для свята Великодня.

Велика середа. У храмах згадують покаяння грішниці Марії Магдалини і протиставляють їх зраднику Юди, який за 30 срібників видав свого вчителя і друга. У страсну середу особливо строгим є пост, деякі вважають за краще взагалі нічого не їсти в цей день. Також до середи вже повинні бути закінчені роботи по дому і наведений ідеальний порядок. Забороняється робити генеральне прибирання в подальші дні і ще тиждень після Великодня.

Великий четвер. У цей день згадується Таємна вечеря Ісуса Христа і його учнів, обмивання ніг Ісусом своїх учнів і прощання з ними, молитва до Господа Отця Ісуса в Гетсиманському саду і зрада Іуди. Вечір напередодні п'ятниці є найжахливішим часом для церкви: тоді засудили Ісуса. Наші предки намагалися в страсний четвер вмитися до сходу сонця. Вважалося, що таким чином можна було захиститися від хвороб.

У чистий четвер віруючі відправляються до церкви і несуть додому запалену свічку. Наші предки вірили, що в цей день потрібно підстригати волосся, щоб краще росли і стригти вперше немовлят, щоб дарувати їм здоров'я і щасливу долю. Також в страсний четвер люди починали пекти паски.

Велика п'ятниця. Цей день - день найважчих випробувань для Ісуса, день підняття на Голгофу і розп'яття. Православні в цей день відмовляються від вживання їжі, не займаються ніякими справами, намагаються більше молитися і каятися. Страсна п'ятниця - найскорботніший день. У храмі не йде служба, церковні дзвони замовкають. Наші предки в цей день також стежили за погодою: якщо у Велику п'ятницю небо похмуре - хліб піти нечистий, якщо ж чисте - урожай буде на радість.

Велика субота. У цей день Ісус перебував у труні. У суботу православні також намагалися не вживати в їжу і молитися. Крім того, в цей день можна спостерігати за сходженням з Гробу Господнього благодатного вогню, який символізує воскресіння Ісуса Христа. Вважається, що таким чином Господь посилає звісточку, що світ отримує благословення, якщо ж благодатний вогонь не зійде - варто готуватися до кінця світу. У страсну суботу господині закінчували останні приготування до Великодня, а саме до великоднього столу - фарбували яйця, пекли ковбасу, готували інші святкові страви.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що світле свято Великодня православні в 2019 році відзначають 28 квітня. Про традиції свята читайте за посиланням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?