Чистий четвер 2019: коли і як відзначати
Категорія
Культура
Дата публікації

Чистий четвер 2019: коли і як відзначати

Чистий четвер 2019: коли і як відзначати
Джерело:  online.ua

Четвер, що передує Великодню, називається Великим або Чистим. У 2019 році Чистий четвер припадає на 25 квітня. У цей день православні згадують Таємну вечерю - одну з найважливіших біблійних подій. Євангеліє говорить, що під час Таємної вечері в четвер Ісус вимив ноги своїм учням, хоча знав, що один з них зрадить його за 30 срібників.

Омиванням ніг Спаситель показав приклад братської любові і прощення. Також на Таємній вечері Ісус Христос встановив обряд Євхаристії - освячення хліба і вина особливим образ і їх вживання. Цей обряд визнається всіма християнами і символізує собою куштування тіла і крові Господа.

Що потрібно робити в Чистий четвер

У Чистий четвер православні віруючі відправляються до церкви послухати службу, сповідатися і причаститися. На вечірній літургії в цей день запалюють так звані «пристрасні» свічки, які горять потрібно донести до будинку. По приходу, зі свічкою потрібно обійти всі кути всіх кімнат в будинку і перехрестити їх. Наші предки вірили, що таким чином очищають житло від злих духів, хвороб і бідності. За старих часів за допомогою «пристрасних» свічок лікували лихоманку, намагалися полегшити передсмертні агонії і вірили, що свічка захистить будинок від пожежі, спровокованого блискавкою.

Великий четвер - ідеальний час для духовного і фізичного очищення людини. У цей день треба прокинутися до світанку і вмитися срібною водою, тоді весь наступний рік вас будуть чекати удача і здоров'я, обов'язково треба вмити дітей. Для того, щоб зробити таку срібну воду, досить в середу ввечері залити будь-який срібний виріб водою і вранці цією водою вмитися. Добре в цей день також мити голову і стригти волосся: за старих часів вірили, що після цього ви позбудетеся від хвороб і невдач.

Крім очищення свого тіла і душі, треба очистити і своє житло. Деякі повір'я свідчать, що влаштовувати генеральне прибирання можна тільки до Великого четверга. У цей день варто лише витерти пил і підмести підлогу. У той же час в народі говорили: «Якщо в Чистий четвер вимиєшся і вимиєш, весь рік чистота в хаті водитися буде». Наші предки вірили, що якщо у кого в Чистий четвер в будинку бруд, значить, весь наступний рік ця родина проведе в сварках. Прибирання в Страсний четвер мала велике значення, вважалося, що вона може вирішити будь-які проблеми: від повернення давно втрачених речей, до залучення судженого.

У Чистий четвер прийнято рахувати гроші тричі на день: вранці до сходу сонця, в обід і ввечері після заходу сонця. Завдяки цьому ваше життя отримає фінансове благополуччя.

Господині в Чистий четвер також намагалися випікати паски. З самого ранку жінки ставлять тісто, щоб воно піднімалося. А ближче до вечора, прочитавши всі необхідні молитви, приступають до святкової випічки. За старих часів вірили, що пишні і смачні паски принесуть радісний рік, а якщо випічка не вдалася - рік буде складним.

Не можна нічого віддавати з дому в Чистий четвер, говорили наші пращури. Навіть сірниками або сіллю з сусідами не ділилися, оскільки так можна віддати комусь свій достаток і благополуччя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?