Це був шок: стали відомі нові факти про переговори Зеленського з Путіним
Категорія
Політика
Дата публікації

Це був шок: стали відомі нові факти про переговори Зеленського з Путіним

Це був шок: стали відомі нові факти про переговори Зеленського з Путіним
Джерело:  24 канал

Заступник голови НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко поділився важливими подробицями переговорів українського лідера Володимира Зеленського та очільника Кремля Володимира Путіна на нормандському саміті щодо ймовірного газопостачання в Україну. Він зізнався, що чимало моментів зустрічі його просто шокували. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

"...було безпосереднє обговорення газових питань з Путіним і теж для мене це був певний шок. Але мені довелось дуже довго, як на мене, обговорювати газові питання. Він був у деталях, тобто він знав цифри та дуже специфічні речі. Доводилось з ним сперечатись та обговорювати питання на дуже детальному рівні. В принципі, було очевидно, що для них не дуже є приємним той момент, що українська делегація може обґрунтовано доводити, що наша позиція є правильною, що наші аргументи є сильнішими, що вони дійсно винні нам гроші", - розповів Вітренко.

За словами чиновника, факт того, що українська сторона веде переговри з позиції – "ви нам гроші" – для України є чимось надзвичайним. Адже раніше була позиція, що ми винні були гроші РФ і мали виправдовуватись, щось просити.

"Я був ідеологом того, щоб не стояти на колінах і просити у "Газпрому" поставки газу, а в ситуації, коли "Газпром" перерахував поставки газу, піти і купити газ, який нам потрібен, на європейському ринку. Це ж політики лише кажуть, що вони героїчно вирішили російський газ не купувати і всі такі герої. Насправді, це Росія перекрила газ і в нас не було жодного іншого виходу, окрім, як домовлятись на колінах про поставки газу в "Газпрому" у 2014 році, приймаючи те, що Крим не буде наш і так далі, або купувати газ в Європі. І моє завдання зробити так, щоб принаймні в нас була можливість забезпечити всі потреби в імпортному газі з європейського ринку, і це я зробив", - наголосив Юрій Вітренко.

Він також звернув увагу на те, що європейські правила передбачають, що будь-яка компанія може прийти на український ринок і продавати газ – російський, норвезький, голландський, тобто будь-який.

"По-друге, що в нас є поточний контракт з "Газпромом", за яким він зараз не поставляє нам газ. Коли ми кажемо, що ми відмовляємось брати газ у "Газпрому", то це вони відмовляються нам його поставляти. В нас навіть за рішення стокгольмського арбітражу була переглянута знижена ціна, були обнулені борги з нашого боку, які вони нам нараховували, а там були десятки мільярдів доларів. Тому ми з березня 2018 року збирались у "Газпрому" брати газ. Ми навіть оплатили цей обсяг газу, але "Газпром" за пів години до цього часу, коли мав піти газ сказав – ні, ми передумали, ми газ поставляти не будемо", - пояснив Вітренко.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, тепер  наша країна може імпортувати газ  через трансбалканський газопровід.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?