Найважливіша реформа в Україні: названі 10 головних новацій
Категорія
Україна
Дата публікації

Найважливіша реформа в Україні: названі 10 головних новацій

Найважливіша реформа в Україні: названі 10 головних новацій
Джерело:  online.ua

В Україні з 30 вересня стартувала судова реформа, законодавчі зміни в Конституцію в рамках якої українським парламентом були ухвалені ще влітку.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « ВВС Україна ».
Видання називає десять найважливіших нововведень, передбачених судовою реформою для простих українців.
1. У судах буде впроваджена виключно професійна адвокатура, тобто захищати обвинуваченого в суді зможуть тільки адвокати з професійним посвідченням, в той час як зараз інтереси в судах можуть представляти люди і без посвідчення адвоката, але з правовим досвідом.
2. Вже з 1 жовтня стартує часткове скасування суддівської недоторканності. Якщо раніше жодного суддю не могли затримати навіть на місці злочину, поки Верховна Рада не дасть згоди на його арешт, то зараз в разі затримання судді під час або одразу після скоєння тяжкого злочину ніякої згоди парламенту не потрібно.
В інших випадках згоду на затримання судді буде давати Вища рада правосуддя (реформований Вища рада юстиції), а не парламент.
3. На місцевому рівні в судах першої інстанції, куди найчастіше звертаються громадяни, почнеться переатестація суддів - кваліфікаційне оцінювання, також переатестація чекає всі суди, що не реформуються. Перевірку буде проводити Вища кваліфікаційна комісія суддів, а провал переатестації може бути причиною звільнення судді. Також прописано низку антикорупційних механізмів для суддів.
4. Судді місцевих судів отримають посадовий оклад в 30 мінімальних заробітних плат, що, за даними на кінець 2016 року, складе 46500 гривень; суддя апеляційного суду та вищого спеціалізованого матиме - 77500 гривень; судді Верховного суду отримають 75 «мінімалок», що становитиме 116 200 гривень на місяць.
5. Систему вищих спеціалізованих судів - господарського, адміністративного, цивільних і суду у кримінальних справах - скасують, їх замінить Верховний суд. Після реформи система судоустрою буде складатися з місцевих і апеляційних судів, а також Верховного суду.
6. Юристи, які раніше не мали досвіду роботи в суддівській системі, тепер зможуть бути суддями, таким чином, в систему залучать адвокатів, науковців і правозахисників.
7. Судді призначатимуться довічно, а не терміном на 5 років, як раніше. Європейські експерти відзначають, що під час випробувального терміну судді можуть бути залежними від різних органів влади. При цьому призначати суддів безстроково буде президент за поданням Вищої ради юстиції, який, в свою чергу, трансформують у Вищу раду правосуддя, повністю змінивши її склад. Зараз же тільки Рада може призначити суддю. Президент при цьому позбавляється права утворювати суди, це робитиме парламент.



8. До Вищої ради правосуддя більше не будуть входити силовики і чиновники за посадою, з 21 члена Ради десять обиратиме з'їзд суддів, по два - президент, парламент, з'їзд адвокатів, конференція прокурорів і з'їзд представників юридичних університетів.


9. Для розгляду антикорупційних справ передбачено створення Вищого антикорупційного суду, який будуть формувати на відкритому конкурсі, також з'явиться окремий Вищий суд з питань інтелектуальної власності. У ці відомства громадяни зможуть звертатися безпосередньо, минаючи місцеві судові інстанції.


10. Судова реформа є кроком до ратифікації Україною Римського статуту, щоб визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, в тому числі для засудження військових злочинців.


Як повідомляв ONLINE.UA,

нова судова реформа, ухвалена в Україні, істотно полегшить життя українцям, оскільки тепер в країні ліквідують вищі спеціалізовані суди, заявив міністр юстиції Павло Петренко

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?