Не можна шокувати людей: Петренко розповів про оплату комуналки в розстрочку
Категорія
Політика
Дата публікації

Не можна шокувати людей: Петренко розповів про оплату комуналки в розстрочку

Не можна шокувати людей: Петренко розповів про оплату комуналки в розстрочку

Міністр юстиції Павло Петренко

 розповів, як українці зможуть оплатити комунальні платежі в розстрочку.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву міністра в ефірі "5 каналу".


"Насправді мова йде про те, що близько дев'яти мільйонів домогосподарств мають право на субсидію. Отримання субсидії означає, що платіжка, яку отримує така сім'я, вона особливо не зміниться, і вона буде підйомною для них в рамках їх доходу. Таким домогосподарствам не потрібна розстрочка, тому що вони отримують мінімальну плату, яку вони платять, або взагалі практично суми, які були ще два роки тому за комунальні платежі. Є друга частина домогосподарств, це близько половини всіх наших громадян, які або не підпадають за майновим станом під субсидію, або не оформили її, або не оформлять. Уявіть собі, що ця друга половина отримує великі платіжки, які трохи їх напружують з точки зору сімейного бюджету, і не платить за комунальні платежі. що в цьому буде хорошого? Система не отримує гроші, колапс, ті ж теплокомуненерго не матимуть фінансування і не зможуть розрахуватися за газ", - сказав Петренко.


За його словами, розстрочка на комунальні платежі дасть можливість українцям за 12 місяців спланувати свій бюджет.


"Тому була запропонована формула - в зв'язку з тим, що це у нас фактично перші роки Україна переходить на таку систему, дати систему розстрочки тим домогосподарствам, які не оформили субсидії або не захотіли її оформляти. І самостійно на 12 місяців спланувати свій бюджет. І це нормально. Можливо, певна родина, побачивши платіжку, отримавши розстрочку, збере документи і оформить субсидію, вважатиме, що вони дійсно потрапляють під субсидію і оформлять субсидію. Можливо, хтось просто спланує свій бюджет таким чином, щоб основне навантаження покласти на літній період або зробити його більш планомiрним", - зазначив міністр.


Він додав, що така програма вводиться для того, щоб українці із середнім або малим доходом не відчули на собі підвищення тарифів.


"Не можна шокувати українців. В принципі, політика, яку ми зараз запроваджуємо, полягає в тому, щоб, з одного боку, ті люди, які багаті, які повинні платити за свої басейни, за свої 500 квадратних метрів, реальну плату за комунальні платежі, це робили, а ті люди, які є середнім класом або бідними, щоб вони не відчули фінансового навантаження через підвищення тарифів. Це основна філософія", - підкреслив Петренко.


За його словами, отримати розстрочку на оплату комунальних платежів зможе кожен українець незалежно від доходу.


"На цей рік (ми розуміємо, що це перехідний період) можливість отримання розстрочки має кожен громадянин. Навіть якщо у нього високий дохід. Ми розуміємо, що це перехідний період. І ти подаєш заяву разом з платіжкою, і тобі налічується потім плата тільки 50% від ціни платіжки. Інша частина розподіляється на місяці неопалювального сезону. Це не є новацією, таку ж процедуру ввів в минулому році Кабмін Яценюка, і вона дозволила пережити зиму всім українцям. Тому в цьому році ми так само прийняли це рішення, і дякую прем'єр-міністру, який оперативно це рішення вніс на уряд", - сказав Петренко.


"Що стосується теплокомуненерго, вже більше не буде колапсу, тому що дзеркально теплокомуненерго так само будуть мати, по тому реєстру осіб, які подали заяву на розстрочку, матимуть розстрочку без пені перед постачальником газу, тобто, це та модель, яка буде працювати від споживача до постачальника газу", - додав глава Мін'юсту.



Нагадаємо, днями  Кабінет міністрів дозволив українцям, які не отримують субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, скористатися розстрочкою  для погашення заборгованостей.
Як повідомляв ONLINE.UA,  Павло Петренко спантеличений тим, що народні депутати не хочуть голосувати за закон про спецконфіскації, розроблений спільно з представниками Єврокомісії та відповідно до європейських стандартів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?