Рішення Росії у справі Сенцова і Кольченко: з'явилася важлива деталь
Категорія
Політика
Дата публікації

Рішення Росії у справі Сенцова і Кольченко: з'явилася важлива деталь

Рішення Росії у справі Сенцова і Кольченко: з'явилася важлива деталь
Джерело:  Відкрита Росія

У Міністерстві юстиції РФ не вказали, на підставі яких документів незаконно утримувані в Росії українці  Олег Сенцов і Олександр Кольченко  є громадянами Росії.


Про це заявила правозахисниця Зоя Светова, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Відкриту Росію".


Нагадаємо, наявність у засуджених громадянства РФ і відсутність між Україною і Росією договорів про регулювання питань, що стосуються подвійного громадянства, в Мін'юсті РФ назвали причинами відмови у видачі Сенцова і Кольченко.


"Лист з російського міністерства юстиції підписаний заступником директора департаменту міжнародного права та співробітництва Лисака. Воно цікаве тим, що шановний співробітник Мін'юсту не пише на підставі якого документа він упевнений, що у Олега Сенцова є громадянство Росії. Не вказано, якого числа, в якому місяці і в якому році громадянин України Олег Сенцов набув громадянства Росії", - написала Светова.


Правозахисниця додала, що в обвинувальному висновку у справі режисера Сенцова значиться, що він має громадянство України, і наводяться дані його паспорта, в той час як ніяких даних про нібито отриманий ним російський паспорт не зазначено.



Також Светова привела текст, розміщений на 62 сторінці доповіді екс-уповноваженої з прав людини в РФ Елли Памфілової за 2015 рік: "В результаті вжитих за скаргами О.Г. Сенцова і А.А. Кольченко дій Уповноваженим була усунена правова невизначеність щодо їх громадянської приналежності і визнано їх українськими громадянами".



"У вироку по справі Сенцова-Кольченко Північно-Кавказького окружного суду було зазначено, що оскільки в матеріалах кримінальної справи немає доказів, що засуджені відмовилися від українського громадянства, то суд не застосував додаткові санкції щодо призначення покарання, тобто суд не заперечував наявності у них українського громадянства. У вироку взагалі не було написано громадянами якої країни вони є", - додала правозахисниця.


Таким чином, на її думку, немає ніяких перешкод для передачі незаконно утримуваних в Росії Сенцова і Кольченко для відбування покарання в Україні.


"Шановний МЗС РФ, не вводьте в оману своїх колег з Мін'юсту України, а заодно і весь інший світ! Для видачі Сенцова і Кольченко немає ніяких юридичних перешкод. Крім політичної волі", - резюмувала Светова.


Як повідомляв ONLINE.UA, 21 жовтня  Мін'юст РФ надіслав офіційний документ про відмову передати Україні українського режисера Олега Кольченко. Пізніше  аналогічний документ надіслали і у справі українця Олександра Кольченко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?