Інцидент з літаком "Бєлавіа": в СБУ пояснили всю серйозність справи
Категорія
Події
Дата публікації

Інцидент з літаком "Бєлавіа": в СБУ пояснили всю серйозність справи

Інцидент з літаком "Бєлавіа": в СБУ пояснили всю серйозність справи
Джерело:  online.ua

Спікер Служби безпеки України Олена Гітлянська прокоментувала обставини  інциденту з примусовим поверненням Boeing 737-800 білоруської авіакомпанії "Бєлавіа", який повинен був виконати рейс «Київ - Мінськ» 21 жовтня, в аеропорт «Жуляни».


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на коментар Гітлянської виданню « Апостроф ».


Відповідаючи на питання, звідки з'явилися повідомлення про те, що Україна готова була підняти проти пасажирського літака винищувачі, Гітлянська сказала: «Розумієте, ми повідомили "Украероруху", і переговори з пілотом вели саме вони».


«Ми не були присутні, але СБУ вважає, що це абсурдно. Звичайно, ніхто нікого не піднімав, не міг підняти в небо», - додала Гітлянська.


Вона також сказала, що їй здається малоймовірним, щоб винищувачами пілотові міг загрожувати диспетчер.


«Не можу розписуватися, оскільки не була присутня при цій розмові, але мені це здається малоймовірним», - сказала речник СБУ.


«Будемо з'ясовувати, але я ж кажу: ми не втручаємося у внутрішні переговори між диспетчерами. Ми попросили повернути літак, тому що мали обгрунтовані підозри. Це стосується безпеки, це - нормальна світова практика», - додала Гітлянська.


Вона також розповіла, що Армен Мартиросян (політолог, глава міжнародної громадської організації "Громадянський Союз", який під час Євромайдану підтримував дії екс-президента Віктора Януковича, і через якого і розгорнули літак) полетів наступним рейсом.


«Але що ми робили, що ми знайшли - ми поки не будемо розголошувати», - додала Гітлянська.


Відповідаючи на питання, що інкримінують Мартиросяну, речник СБУ сказала: «Ми поки промовчимо - в інтересах національної безпеки».


«Розумієте, якщо ви подивитеся міжнародне законодавство з авіаційного руху, ви побачите, що практика повернення літаків, якщо є інформація про будь-яку загрозу - або терористичного характеру, або що стосується національної безпеки, - то це нормальний, цивілізований шлях вирішення проблеми, якщо абстрагуватися від даного випадку», - також сказала Гітлянська.


«Якби була інформація, наприклад, про закладену бомбу - знову ж таки, абстрагуючись від даного випадку - і якби, не дай бог, щось трапилося, ви б потім говорили: "А чому ніхто не відреагував?". Ми попросили, щоб компанія пішла нам назустріч, тому що у нас була дуже важлива інформація, яку нам потрібно було перевірити», - додала речниця СБУ.


Як повідомляв ONLINE.UA,  міністерство закордонних справ Білорусі у зв'язку з примусовим поверненням Boeing 737-800 білоруської авіакомпанії "Бєлавіа" 21 жовтня вручило ноту протесту тимчасовому повіреному в справах України в Білорусі Валерій Джигуну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?