Жодного клаптика землі: Порошенко розповів, чому ДНР повинна піти з Дебальцевого
Категорія
Політика
Дата публікації

Жодного клаптика землі: Порошенко розповів, чому ДНР повинна піти з Дебальцевого

Жодного клаптика землі: Порошенко розповів, чому ДНР повинна піти з Дебальцевого
Джерело:  online.ua

Президент України Петро Порошенко  розповів про хід розведення сил і засобів на Донбасі, про виконання Мінських домовленостей, а також про майбутню демілітаризації Дебальцевого Донецької області в зоні АТО.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Петра Порошенка.


«Питання продовжувати або не продовжувати санкції проти РФ, якщо Мінськ не буде імплементований, вже навіть не обговорюється. Ми досягли єдності з нашими європейськими партнерами», - заявив Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам 23 жовтня.


«Під час зустрічі в нормандському форматі, 19 жовтня в Берліні, домовилися про підготовку до кінця листопада «дорожньої карти» імплементації Мінських домовленостей. Найближчим часом зустрінуться дипломатичні радники керівництва країн «нормандської четвірки», а потім міністри закордонних справ, щоб підготувати наступний саміт, де до кінця листопада має бути затверджена «дорожня карта», - продовжив Порошенко.


За його словами, якщо цього не відбудеться, то на Раді ЄС, яка відбудеться в грудні, керівництво країн-членів ЄС матиме всі підстави, щоб продовжити і посилити санкції відносно Росії.


«Українська сторона внесла чітку пропозицію - щоб продовжити санкції не на півроку, а на весь 2017 рік. Зараз це питання обговорюється серед країн-членів ЄС », - додав Порошенко.


«Ніяких таємних домовленостей в «нормандському форматі» не обговорювалося. Це не притаманний стиль для європейської політики. Це в Москві можна проводити переговори, підписувати таємні домовленості і потім роками їх оприлюднювати. Всі домовленості «Мінська» у вигляді комплексу заходів, протоколу від 5 вересня, меморандуму - чітко оприлюднені», - акцентував президент.


«У Берліні під час зустрічі були представлені українські, французькі та німецькі проекти «дорожньої карти», яка повинна включати всеосяжний режим припинення вогню, забезпечення відведення важкої техніки, безперешкодний доступ ОБСЄ до всієї окупованій території, включаючи кордон, безперешкодну роботу дронів і інших технічних засобів для того, щоб фіксувати режим припинення вогню, звільнення заручників і безперешкодний доступ місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста», - продовжив Порошенко.


«Також пакет з безпеки включає завершення розведення військ на трьох ділянках - у Золотому, Петровському, Станиці Луганській. Щоб спростувати будь-яку брехню - ні з жодного клаптика жодного села Україна не відходить. Україна знімає один спостережний пункт. З того боку представники російських терористичних військ знімають три поста. Ще є чотири такі зони, де повинен відбутися режим розведення. Однією з цих чотирьох зон, я це чітко заявив під час зустрічі в «нормандському форматі», має бути Дебальцеве», - заявив Порошенко.


«Підкреслюю, «дорожня карта» включає імплементацію всіх Мінських домовленостей, включаючи протокол від 5 вересня 2014 року, меморандум від 19 вересня 2014 року і комплекс заходів від 12 лютого 2015 року, що дає підстави наполягати на демілітаризації Дебальцевого», - заявив Порошенко.


У той же час, як передає « Українська правда », на зауваження про те, що прес-секретар президента Росії Володимир Путіна Дмитро Пєсков заявляв, що Росія не згодна з позицією по Дебальцевому, висловленої на переговорах співрозмовниками, Порошенко сказав: "Це записано в Мінських угодах. І якщо Путін не виконує Мінські угоди, є відповідна реакція України і наших партнерів ".


Як повідомляв ONLINE.UA,  на зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки", яка пройшла 19 жовтня в Берліні, президент України Петро Порошенко не церемонився в спілкуванні з главою російської держави Володимиром Путіним.


Повідомлялося, що російський президент став перебивати Порошенка твердженнями про необхідність виконання політичної частини Мінських угод, на що український президент сказав: "Ні, ти просто перестань стріляти!".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?