Нові переговори щодо Донбасу: Україна позначила жорсткі позиції
Категорія
Політика
Дата публікації

Нові переговори щодо Донбасу: Україна позначила жорсткі позиції

Нові переговори щодо Донбасу: Україна позначила жорсткі позиції

Під час засідання в Мінську Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі, українська сторона поставила ряд жорстких умов, серед яких повернення Дебальцевого, скасування псевдовиборів ДНР-ЛНР і допуск збройної місії ОБСЄ на непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook прес-секретаря представника України в мінській контактній групі Леоніда Кучми Дарки Оліфер.
Україна в черговий раз зажадала від Росії і бойовиків, яких вона підтримує, виконання взятих на себе зобов'язань, зазначивши, що згідно Мінським угодам Дебальцеве має перебувати під контролем України.
"Ми розглядаємо весь комплекс Мінських угод як єдиний пакет документів. Протокол від 5 вересня і Меморандум від 19 вересня 2014 р. а також Комплекс заходів від 12 лютого 2015 р. є однаково важливими за значимістю. Ця позиція України була зафіксована на зустрічі лідерів країн нормандської четвірки в Берліні. Ми вимагаємо від усіх підписантів виконання взятих на себе зобов'язань. Зокрема, відповідно до лінії розмежування від 19 вересня 2014 р. Дебальцеве має перебувати під контролем України, але було захоплено представниками ОРДЛО всупереч Мінським домовленостям", - написала Оліфер.
Вона зазначила, що забезпечення моніторингу та верифікації ОБСЄ за російсько-українським кордоном передбачено мінським протоколом від 5 вересня 2014 року, однак цей пункт до сих пір не реалізований.
"Блок питань з безпеки - точка відліку для всього Мінського процесу. Припинення вогню і стійкий мир - невід'ємна умова для просування вперед у вирішенні гуманітарних, політичних і економічних питань. Особлива роль повинна бути відведена ОБСЄ. На непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону повинна вийти озброєна місія ОБСЄ... Крім того, на сьогоднішньому засіданні Тристоронньої контактної групи глава СММ ОБСЄ Ертугрул Апакан повідомив про те, що місія також не має доступу до місць розведення сил і засобів", - повідомила представник Кучми.
Вона також підкреслила, що зараз проведення виборів на окупованій території Донбасу неможливо.
"Проведення виборів на території, яка не контролюється українською владою, де присутні 40-тисячне угруповання іноземних військ і величезна кількість озброєнь, не є можливим. Окремо Україна ставить питання скасування фейкових квазідержавних структур, які були створені в ОРДЛО з 2014 р. Зокрема, мова йде про скасування результатів псевдовиборів від 2 листопада 2014 р.", - заявила Оліфер.
Вона також повідомила, що під час засідання Тристоронньої контактної групи Леонід Кучма особливо звернув увагу на необхідність розблокування процесу звільнення заручників, а також допуску експертів Міжнародного Комітету Червоного Хреста в ОРДЛО, тим більше що блок гуманітарних питань був важливою складовою зустрічі лідерів країн Нормандської четвірки в Берліні.
"В порушення цих домовленостей представники МКЧХ сьогодні не були допущені до заручників в ОРДЛО", - підкреслила вона.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше президент України Петро Порошенко заявив про неможливість виконання політичної частини Мінських угод (амністія для бойовиків, зміни Конституції щодо «особливого статусу» і вибори на Донбасі) без виконання пунктів про безпеку (припинення вогню, виведення російських військ і передача Україні контролю над кордоном).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?