Петренко розповів, коли в Україні з'являться суди без корупції
Категорія
Політика
Дата публікації

Петренко розповів, коли в Україні з'являться суди без корупції

Петренко розповів, коли в Україні з'являться суди без корупції

Міністр юстиції Павло Петренко розповів, що максимум через три роки в Україні з'являться суди, в яких не буде корупції.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook міністра.
Петренко розповів, що в Києві пройшла панельна дискусія, присвячена об'єднанню зусиль новаторів для пошуку спільних рішень в процесі боротьби з корупцією в судах.
"Сказати, що ця проблема актуальна для України - це не сказати нічого. 25 років наші громадяни фактично не мали доступу до правосуддя, адже через вибудувану в судовій системі корупційну вертикаль домогтися справедливості без грошей було майже неможливо. Всі розмови про реформи закінчувалися тим , що нові «реформатори» замість змінити корупційну вертикаль очолювали її", - написав він.
Читайте також: М іністр юстиції розповів про боротьбу за повернення вкрадених з України грошей
Петренко розповів, що Міністерство юстиції зробило для боротьби з корупцією в судах.
"Ми першими взялися за реальну реалізацію судової реформи. Спільними зусиллями президента, парламенту, уряду і значної кількості вчених, експертів і представників громадськості, нам вдалося напрацювати реальні зміни і забезпечити їх підтримку конституційною більшістю Верховної Ради. Ми деполітизували систему призначення і переведення суддів і збільшили незалежність системи від зовнішніх факторів. Ми вдосконалили процедуру добору суддів, зробивши її відкритою і прозорою. Такий підхід дозволить прийти до судів новим людям, які ніколи не були в системі. Ми обмежили недоторканність суддів, залишивши їм імунітет тільки щодо тих речей, які безпосередньо стосуються їх діяльності", - зазначив глава Мін'юсту.
За словами Петренка, для того, щоб потрапити в нову, систему всім претендентам доведеться заповнити три декларації: звичну майнову декларацію, звіт про статки рідних і близьких, а також декларацію чесноти. Всі ці дані будуть відкритими, тому громадськість нарівні з правоохоронцями зможе контролювати служителів Феміди.
Міністр також нагадав, що зараз оголошений конкурс на 120 суддів нового Верховного Суду, зазначивши, що було подано понад 1400 заявок на участь у відборі від претендентів, більшість з яких ніколи не працювали в системі.
"Максимум через 3 роки ми отримаємо повністю оновлену судову гілку влади. Завдяки всім запобіжникам, передбаченим реформою, українці нарешті отримають можливість отримати справедливість в судах", - підкреслив Петренко.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Павло Петренко звертався до юристів з закликом брати участь в конкурсі на посади суддів Верховного Суду України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?