У БПП попросили Порошенка допомогти українцеві, якого тримають в єгипетській в'язниці
Категорія
Україна
Дата публікації

У БПП попросили Порошенка допомогти українцеві, якого тримають в єгипетській в'язниці

У БПП попросили Порошенка допомогти українцеві, якого тримають в єгипетській в'язниці

Президент України Петро Порошенко пообіцяв допомогти в справі українського бізнесмена Едварда Чікоша, якому в Єгипті присудили довічне ув'язнення.
Про це в Facebook повідомив журналіст Роман Бочкала.
"Хороша новина у справі Чікоша. Українця, якого влада Єгипту посадила довічно типу за шпигунство і тероризм. Земляк Едварда, нардеп із Закарпаття Роберт Горват (фракція "Блок Петра Порошенка") звернувся до Президента та Міністра закордонних справ України з проханням взяти цю справу під особистий контроль. За словами депутата, він поставив Порошенкові питання на засіданні фракції. Петро Олексійович пообіцяв допомогти", - написав він.
За словами журналіста, народний депутат підкріпив своє прохання письмово і продублював звернення на главу МЗС України Павла Клімкіна.




"Днями виповнилося п'ять років, як Едвард сидить. Летить час...", - додав Роман Бочкала.


Нагадаємо, в середині 2011 року Едвард Чікош, який займався туристичним бізнесом в Єгипті, спочатку був заарештований, а в березні 2012 року засуджений до 25 років в'язниці - максимально можливого покарання, якщо не брати до уваги страту.


Як повідомляли раніше ЗМІ з посиланням на джерела в дипломатичних колах, історія ця досить заплутана і почалася з того, що одна українська велика туристична компанія помітила скорочення надходжень від єгипетської філії. Не дорахувалися близько $2 млн.


Розбиратися в тому, що відбувається, відправили Чікоша. Виявилося, що виручку просто привласнювали двоє місцевих співробітників. Вони були звільнені, але, як пояснюють співробітники нашого посольства, у цих людей виявилися зв'язки в спецслужбах. У багажі автобуса турфірми, що її очолював Чікош, єгипетські прикордонники знайшли автомат Калашникова. Його везли двоє ізраїльтян у хресті.



Едвард Чікош


"Про те, що це була провокація, каже елементарна логіка: якщо я везу автомат, хіба я піду через металодетектор? Немає прямих доказів того, що саме Чікош замовив автомат. Одразу три документи, в тому числі на арешт і на обшук, підписані одним числом, чого не буває", - розповів посол України в Єгипті Євген Кириленко.


Як зазначає журналіст Роман Бочкала, під час розгляду суд фактично проігнорував всі аргументи захисту. "Судилище, організоване військовим трибуналом, спиралося не так на докази, а на бажання все забрати і поділити. Революційний дух того часу (в січні 2011 року в Єгипті відбулася революція, - Ред.) відповідав затії. Пригадую, як виносився вирок. Прокурор, зачитуючи обвинувальний висновок, цитував... Коран, а не кримінальний кодекс", - розповів він про процес у себе в Facebook.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?