Упродовж 2016 року найбільш затребуваними серед роботодавців залишаються робітничі професії
Категорія
Україна
Дата публікації

Упродовж 2016 року найбільш затребуваними серед роботодавців залишаються робітничі професії

Упродовж 2016 року найбільш затребуваними серед роботодавців залишаються робітничі професії
Джерело:  dcz.gov.ua

Станом на початок грудня у базі даних державної служби зайнятості знаходяться 53,3 тисячі вакансій. У переважній більшості найбільш затребуваними серед роботодавців впродовж всього 2016 року залишаються робітничі професії.
Про це повідомив в.о. Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко, інформує прес-служба відомства.
“Впродовж 11 місяців 2016 року кількість вакансій у базі Служби зайнятості становила понад 870 тисяч. Аналізуючи їх, можу сказати, що в країні не вистачає робочих рук. Ви знаєте, що служба зайнятості реформується і її послуги стають все більш доступні для населення. Тому укомплектування вакансій проходить набагато швидше. Вже сьогодні розпочався процес реорганізації, в рамках якого ми плануємо зменшити кількість адміністративно-господарського персоналу та збільшити кількість фахівців, які займаються обслуговуванням клієнтів”, - наголосив В.Ярошенко.
За його словами, в країні найбільша потреба у наступних фахівцях: водії автотранспортних засобів, продавці продовольчих товарів, підсобні робітники, оператори котелень, швачки, кухарі, вантажники та інші робітничі професії.



Валерій Ярошенко


Разом з цим, ми бачимо, що поряд зі звичайними професіями, які іноді навіть не потребують кваліфікації, виник дефіцит у фахівцях різної спеціалізації.


Серед професій, у яких є дефіцит фахівців найбільше: водій тролейбуса (154 вакансії і лише 26 претендентів), лікар загальної практики-сімейний лікар (119 вакансій і 16 претендентів), слюсар-електрик з ремонту електроустаткування (236 вакансій і 156 претендентів), фрезерувальник (192 вакансії і 79 претендентів), молодший інспектор МВС (117 вакансій і 44 претендента). В країні також не вистачає лікарів-педіатрів, лікарів-терапевтів, токарів, шліфувальників.


При цьому, серед найпопулярніших професій серед безробітних є бухгалтер (по країні роботу за цим напрямком шукає 7467 безробітних), керівник підприємства-директор (3503 безробітних), спеціаліст державної служби (4862 безробітних), економіст (2879 безробітних), головний бухгалтер (2150 безробітних), юрист (1176 безробітних).


Дисбаланс між попитом і пропозицією на робочу силу спостерігається по всій Україні.


“Дисбаланс на ринку праці – це загальнонаціональна проблема, яка відома країні вже багато років. Є перелік спеціальностей, на які популярно навчатись – це юристи, економісти, менеджери. В той час, коли у роботодавців надлишок працівників таких професій, а не вистачає саме конкретних професіоналів”, – наголосив В. Ярошенко.


Водночас він зазначив, якщо професія людини стала не затребувана на ринку праці, то в Службі зайнятості можна абсолютно безкоштовно перенавчитися на нову спеціальність. У структурі ДСЗ працюють 11 центрів професійно-технічної освіти, в яких можна освоїти одну з 77 професій: від бармена або офіціанта до програміста або водолаза.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?