Українського чемпіона світу суворо покарали за вишиванку
Категорія
Спорт
Дата публікації

Українського чемпіона світу суворо покарали за вишиванку

Українського чемпіона світу суворо покарали за вишиванку
Джерело:  Плюс спорт

Чемпіон світу з шашок українець Юрій Анікєєв дискваліфікований на три роки Міжнародною федерацією шашок (IDF), яка підконтрольна Росії.
Як повідомляє ONLINE.UA, про це розповів президент Федерації шашок України (ФШУ) Анатолій Яценко.
За словами функціонера, нашого спортсмена дискваліфікували за порушення етичного кодексу IDF. Зокрема, за вихід на церемонію нагородження в вишиванці.
"Його звинувачують в некоректній полеміці в ЗМІ, в претензійних роздумах на тему розвитку шашок, в якихось виразах про Путіна... Я просив надати факти, назвати ЗМІ, в яких він це говорить, дати його цитати. Але немає нічого. Нічого! А найбільший абсурд - його звинуватили в тому, що він вийшов на церемонію нагородження в вишиванці. Але якщо якийсь африканський спортсмен виходить на церемонію нагородження в національному костюмі, йому зал аплодує стоячи. Таке тільки вітається. А вишиванка, виявляється, є порушенням норм", - розповів Яценко в інтерв'ю "Плюс Спорт".
Анатолій Яценко підкреслив, що всі ці звинувачення незаконні.
"Це все незаконно. Всі ці звинувачення - вигадані. Жодного факту його вини не доведено. Жодного! Я, як президент федерації, звертався до Міжнародної федерації з проханням навести факти його порушень. Я сказав, якщо буде доведено, що Юрій дійсно винен, я підпишуся під його дискваліфікацією. Але фактів вони не надали. Є тільки загальні фрази, які нічого не пояснюють", - пояснив Яценко.

Читайте: Укра їнка вирвала у росіянок перемогу на чемпіонаті світу з шахів
Президент ФШУ впевнений, що таким рішенням Росія намагається усунути серйозного конкурента.
"Що тут пояснювати. Президент Міжнародної федерації - росіянин з Пітера. Росія має кворум в цій федерації і може протягти будь-яке рішення. Розумієте, це війна. Це факт спортивного тероризму, саме так висловився наш міністр спорту. Це та ж гібридна війна Росії, про яку всі говорять. Вважайте, що нашій команді просто відрізали голову. Юра - екс-чемпіон світу. Це один з найсильніших гросмейстерів світу, це лідер нашої команди. Росія не могла змиритися з тим, що вона вкладає величезні гроші в розвиток шашок, а кращими стають українці, які виступають на голому ентузіазмі. Ось вони і вдарили з-за спини. Спершу вони обезголовили нашу жіночу збірну, а тепер чоловічу. Нашу Дарину Ткаченко купили за квартиру в Росії. Тепер вона росіянка. Юрія хотіли прибрати зі шляху таким же способом. Йому теж пропонували громадянство, квартиру, але він відмовився. Юра сказав, що він патріот України і нікуди не піде. Тому вони придумали інший спосіб, як позбутися конкурента. Три роки дискваліфікації - це вбити всю кар'єру. Це ж не три місяці", - розповів Яценко.
Тепер наша Федерація звертатиметься до Європейської конвенції з прав людини.
"Слід звертатися до Європейської конвенції з прав людини, оскільки Міжнародна федерація приватизована росіянами і там нічого не доб'єшся. Це відверте порушення свободи слова", - підсумував Яценко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?