Все почалося з Чечні - відомий журналіст про війну Росії проти України
Категорія
Події
Дата публікації

Все почалося з Чечні - відомий журналіст про війну Росії проти України

Все почалося з Чечні - відомий журналіст про війну Росії проти України
Джерело:  online.ua

Нинішнє становище Росії, в тому числі і російсько-українська війна, розпочалися ще з Першої чеченської війни 1994 року, коли для росіян почали створювати образ ворога, а пізніше підігнали під нього і українців.
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR, відомий журналіст, який переїхав в Україну з Росії Айдер Муждабаєв.
"Я вважаю, все, що зараз відбувається, в тому числі російсько-українська війна — це все почалося з чеченських воєн. Ось тоді все почалося, і були перші успіхи на шляху перетворення якоїсь спільності людей у ворога, створення образу ворога, потім цензура, потім мобілізація громадськості навколо ворога", - підкреслив він.
Журналіст зазначив, що "в Чечні це був перший такий фактор, а далі вже можна згадувати про теракти".


Читайте також: Путін потрапив у пастку, де безкоштовний сир вже з'їли - російський політолог Орєшкін

В якості прикладу він навів "видовище, коли собаку нацьковують на ведмедя".


"Це ведмежата звичайні, їх беруть у матері, вбивають ведмедицю. Поруч знаходяться ведмежата, і на них нацьковують собак. Собака в звичайному стані не накинеться ні ведмедя, ні на ведмедика — їй миску і господареві руки полизати. Спеціально нацьковують собак на запах, конкретно на ведмедя, і коли собака бачить ведмедя, вона на нього кидається", - розповів Муждабаєв.


За його словами, таким чином привчали і росіян.


"Ось і росіян притравили. Їм спочатку дали зрозуміти, що вони перемогли Чечню, причому навмисно відсувалися звірячі методи на другий план. Це як з Сирією зараз — у відкриту говорять, що це тир і навчання, а скільки там людей загине, не має значення", - запевнив журналіст.



Він пригадав, що "тоді це було ще не так, але, тим не менш, йшло створення образу ворога, расчеловечивание жертви — "це ворог, його можна знищувати, це фашист" — риторика змінюється, а зміст залишається".


"Смішно, але тиждень навіть Болгарія побула ворогом в російських ЗМІ (із-за відмови від участі в будівництві російського газопроводу "Південний потік", — ONLINE.UA). Була тиждень істерики проти Болгарії, що там "православні брати зрадили". Але російської людини важко змусити вбити українця, це в його голові, незважаючи на будь-яку імперськість, не вкладається", — резюмував він.


Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: У Путіна є ілюзія, котра його погубить, а Росії не оминути війни - Айдер Муждабаєв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?