Сподіваюся, у нас попереду наступ: волонтер розповів, чого не вистачає українським військовим
Категорія
Події
Дата публікації

Сподіваюся, у нас попереду наступ: волонтер розповів, чого не вистачає українським військовим

Сподіваюся, у нас попереду наступ: волонтер розповів, чого не вистачає українським військовим
Джерело:  online.ua

Українські солдати часто не знають елементарних речей, а головна проблема Збройних сил України — у серйозній нестачі підготовки.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA сказав волонтер і засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега.
"У нас солдати часто банально не вміють стріляти з автомата, не вміють його носити, не вміють повзати, не знають, як пройти мінне поле, як діяти в групі, як діяти під час наступу, під час відступу. А це ж основні дії — наступ та відступ. І бійці цього не вміють", — зізнався він.
Волонтер назвав Україну країною "високо мотивованих непрофесіоналів" і додав, що "армія — абсолютно така ж, як і вся країна".


Читайте також: Дімон поїхав додому: волонтер розповів про ліквідацію снайпера з Росії на Донбасі

На його думку, "це — проблема менталітету".
"Я завжди дивувався, що військові ніби грають один з одним в піжмурки. Приклад — реальний випадок: нашим треба було заїхати до сепарів в тил. Машиною. Знаходять слабке місце на фронті, де відносно мало сепарів. Одного з сепарів вбиває снайпер, далі починає крити артилерія. Сепари зникли — а наші на машині спокійно проїхали. І все, вони вже на сепарській території. Ось конкретна історія", — розповів він.
Дейнега додав, що цей приклад він навів, аби показати: "Скільки людину не тренуй, але якщо ти починаєш в її бік гатити з кулемета — вона падає. Якщо у тебе все сплановано — ти знаєш, що тобі робити після того, як вона впаде. Тобто, звичайно, ці ігри — це ігри зі ставкою в людське життя".
"Дуже важливо, щоб люди не просто індивідуально розуміли, що відбувається і що робити далі, але і групою здатні були правильно реагувати, всі разом. Щоб їх цьому навчили", — підкреслив він.
Волонтер пригадав, що "людина, яка пройшла курси контраварійної їзди на машині, потрапляючи в аварійну ситуацію, автоматично починає робити все правильно".


Читайте також: Ми живі досі з однієї причини: волонтер відверто розповів про витрати на війну

"Це треба забивати на підсвідомий рівень, на рівень інстинктів — тоді під час тієї чи іншої ситуації ти вже будеш діяти інстинктивно. От з цим у нас велика проблема", - додав він.


Дейнега висловив надію, що Україну чекають наступальні дії, до яких треба готуватися.


"Рано чи пізно, сподіваюся, будуть наступальні дії. І до них треба бути готовим. Поки не буде настання, нас чекає серйозна снайперська і мінна війна. Ось як зараз, поки маємо таке "перемир'я". До цього теж треба бути готовими", — упевнений він.


Волонтер підкреслив, що "підготовка дуже багато вирішує".


"І з нею — біда. Ми хочемо цим зайнятися. Але вже рік цей проект не стартує, тому що я особисто не зможу на це виділити достатньо часу і енергії. Мені потрібні один-два людини, які цей проект почнуть потроху робити. Спочатку знайдуть інструкторів-саперів, снайперів, почнуть працювати з якимись групами, взводами, відділеннями, потім злагодженість..." – резюмував він.


Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Без мобілізації Україні не обійтись, а ми прозрієм від того, яка дорога штука війна - волонтер Віталій Дейнега.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?