Україна поверне Крим і Донбас, коли Росія розвалиться: з'явився прогноз
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна поверне Крим і Донбас, коли Росія розвалиться: з'явився прогноз

Україна поверне Крим і Донбас, коли Росія розвалиться: з'явився прогноз
Джерело:  online.ua

Політик та громадський діяч Тарас Стецьків вважає, що після розпаду або ослаблення Росії Україна зможе на своїх умовах повернути окуповані Крим і Донбас.


Таку точку зору він висловив в інтерв'ю ONLINE.UA.


На думку політика, президент України Петро Порошенко не бачить альтернативи мінському процесу. "Він вчепився за цей мінський процес, який нам нав’язаний Путіним і підтриманий західними партнерами, а тепер йому, напевно, соромно зізнатись, що це була груба політична помилка. Альтернатива в тому, що теоретично існує військове вирішення. Не сьогодні, так завтра. Просто треба зміцнювати армію, переводити її на стандарти НАТО, готуватись до відповідного моменту, коли Росія ослабне, а наша армія буде сильна", - зазначив Стецьків.


Читайте також: Порошенко розповіли, про що йому варто поговорити з Ахметовим


"Якщо говорити про дипломатичну альтернативу, то крім нормандсько-мінського формату, можна напружитись над іншими форматами. Говорили про США (як учасника процесу з врегулювання на Донбасі, — ONLINE.UA). Контраргумент — США не захочуть вплутуватись. Моє запитання: а ви пропонували? Не пропонували. Кінець кінцем, є дві держави-гаранти Будапештського меморандуму — Велика Британія і США — до яких ми можемо офіційно звернутись. Українська дипломатія могла б випрацювати інший формат вирішення. Торік поляки говорили про формат, коли будуть залучені ЄС, Велика Британія, США, Польща, Україна та РФ. Треба пропонувати формати", - продовжив він.


"Найбільша небезпека Мінських домовленостей — в тому, що у своїй політичній частині вони глибоко суперечать національним і державним інтересам України. Вони передбачають вибори на Донбасі без виведення російських військ, так — пункт про кордон останній, а вибори передують. Найстрашніший пункт — змінити Конституцію, де передбачити особливий статус Донбасу, який буде погоджений з ЛДНР. Ці політичні поступки антиконституційні. Порошенко перевищив свої повноваження. Це призведе до федералізації, фрагментизації і дезінтеграції України. Тому повне виконання Мінських домовленостей в інтересах Росії, а не України". - Підкреслив Стецьків.


"Мінські домовленості не призвели до вирішення жодної з проблем. Обмін полоненими не відбувся, припинення вогню не відбулося, а російські вимоги — амністія, зміни до Конституції та проведення виборів — лишаються актуальними. Я запевняю вас: як тільки міжнародна ситуація для України зміниться на несприятливу, Захід може пристати на російську трактовку, яка говорить — спочатку політична частина, а потім безпекова. Поки був Обама, ніби виходило, що українська трактовка сприймалась на Заході. Уявіть, якщо Трамп пристане на російську трактовку. Спочатку вибори — потім відновлення контролю над кордоном, - додав громадський діяч. - Україна має шукати шляхи виходу з Мінських домовленостей. Такий шлях є — прийняття закону, де Донбас буде визнаний окупованою територією. Він нам зразу дає два удари по мінському процесу. На окупованих територіях не проводяться вибори — раз. І визнання частини Донбасу окупованими територіями унеможливлює особливий статус. Бо український парламент визнав ці території окупованими, а не як з особливим статусом".


"Якщо парламент прийме такий закон, то це торпедує мінський процес. Тоді треба шукати інший формат, але військову силу все одно треба нарощувати. Бо може бути така ситуація, коли без військового втручання питання Донбасу не вирішиться. На сьогодні ці території окуповані. Україна має модернізовуватись на тих територіях, які вона контролює. А коли Росія ослабне або розпадеться, то ми заберемо і Крим, і Донбас, тільки на своїх умовах", - резюмував політик.



Повний текст  інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Україна забере і Крим, і Донбас, але на своїх умовах - Тарас Стецьків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?