Національний банк України випустить пам’ятну монету в честь 500-річчя Реформації
Категорія
Україна
Дата публікації

Національний банк України випустить пам’ятну монету в честь 500-річчя Реформації

Національний банк України випустить пам’ятну монету в честь 500-річчя Реформації
Джерело:  online.ua

15 вересня Національний банк України випустить в обіг пам’ятну монету «500 років Реформації» номіналом 5 гривень тиражем 40000 штук.

Початок релігійно-громадського руху в Європі XVI – середини XVII ст. пов’язують з виступом німецького реформатора, доктора богослов’я Віттенберзького університету Мартіна Лютера, який в 1517 році опублікував свої знамениті «95 тезисів». Ці тезиси були націлені проти практики продажу індульгенцій і відмічали, що людина досягає “спасіння душі” не із-за церкви та її обрядів, а за допомогою віри, яка дарована їй безпосередньо Богом.

Вплив Реформації на українських землях проявився в демократизації церкви, наближенні її до народу, процесі створення національних шкіл, типографій, перекладу Біблії та богослужбових книг на живу українську мову.

На аверсі монети розміщені: вгорі — малий Державний Герб України, під яким написи: «Україна», «5 гривень», справа — рік чеканки монети — 2017; на дзеркальному фоні — хрест, зліва — стилізована сторінка розкритої Біблії, переклад якої на німецьку мову виконав Мартін Лютер, з декоративною закладкою з українським орнаментом, що символізує причетність України до загальноєвропейського процесу створення нової церкви.

Справа від хреста розміщені п’ять тезисів, які являються квінтесенцією цієї теології: «Тільки Писання», «Тільки віра», «Тільки благодать», «Тільки Христос», «Тільки Богові слава»; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банка України (знизу справа).

На реверсі монети розміщені: в червоно-чорному фоні, що символізує драматизм часу, розп’яття; справа — Мартін Лютер, який тримає в руці лист зі своїми тезисами, і написи: «Мартін Лютер» (вгорі), «500 років Реформації» (вертикально зліва).

Художники: Володимир Атаманчук, програмне моделювання — Віталій Андріянов. Скульптори: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?