Жири відіграють найважливішу роль в житті організму, наголошують лікарі

Холестерин становить основу стінки клітин, є джерелом енергії для органів і тканин, з холестерину синтезуються гормони, необхідні для підтримки багатьох функцій організму, жовчні кислоти необхідні для нормального травлення. Незважаючи на це, надмірний вміст холестерину в крові відкладається на внутрішніх стінках судин, ускладнюючи нормальний потік крові, що може призвести до інфаркту та інсульту, пише МедДейлі.

Тому роль дієти і харчова поведінка пацієнта є запорукою нормального обміну холестерину, наголошують лікарі. Будь-яка їжа тваринного походження (м’ясо, жовток яйця, вершкове масло) містить холестерин, а в рослинній олії холестерину немає. У здорової людини рівень холестерину не перевищує 5,0 ммоль/л. При збільшенні цього показника на 1% підвищується ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 3%.

Коментує Максим Нижегородцев, к.м.н., керівник діагностичного напрямку кардіології Лабораторної служби Хелікс: "Ожиріння — ще один з факторів ризику серцево-судинних захворювань. Стан обумовлено зайвим накопиченням жирової тканини в організмі. Більше половини людей у світі старше 45 років мають надлишкову вагу. При ожирінні підвищується навантаження на серце, і, як правило, внаслідок порушення обміну жирів, рівень холестерину. У таких пацієнтів набагато частіше розвивається артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, це стани, які також вважаються факторами ризику серцево-судинних захворювань. Причини ожиріння, як правило, пов’язані зі споживанням висококалорійної (жирної) їжі внаслідок переїдання і недостатньою фізичною активністю. Найбільш несприятливий тип ожиріння — абдомінальний, при якому жир накопичується в області живота. Більш дієві способи боротьби з надлишковою вагою підвищення фізичної активності та низькокалорійна дієта. Харчовий режим повинен бути заснований на продуктах з низьким вмістом жирів і вуглеводів і зменшенні кількості споживаної їжі".
Джерело: meddaily.ru

Новини інших ЗМІ

Загрузка...