Українські традиції Святвечора
Категорія
Культура
Дата публікації

Українські традиції Святвечора

Українські традиції Святвечора
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 6 січня, останній день Пилипівського посту. Вечір цього дня називається Святим або Навечір'я Різдва Христового. Це одне з найважливіших сімейних свят, коли вся родина створює в будинку атмосферу затишку, миру і достатку. Переддень Різдва повинен проходити в тиші, молитві, гарному настрої. У цей день не прийнято ходити в гості до інших людей, тільки збиратися всією сім'єю за святковим столом.
Головною стравою Святого вечора вважається кутя. На Лівобережній Україні кутю готують, в основному, з ячменю або жита. На Правобережній - пшеничної крупи.
Протягом дня жінки готують пісні страви. Їх має бути 12: кутя, узвар, борщ з вушками, вареники, голубці, маринований оселедець, тушкована капуста, квасоля, пончики, заливна риба, грибна юшка, мариновані гриби. Саме така кількість страв символізує число апостолів.
Стіл застеляють білою скатертиною і ставлять різдвяну свічку. Господиня з дітьми заносить всі страви. Першим за стіл сідає господар, потім - інші члени сім'ї. Вечеря починається з молитви, після якої батько повинен поцілувати всіх членів своєї родини. Також вважається, що не можна спізнюватися на святкову вечерю, бо цілий рік людина блукатиме в дорозі.
Кутя і узвар вважаються ще й поминальними стравами, тому після святкової вечері прийнято залишати ці страви на столі, щоб ті, хто покинув цей світ, змогли «прийти» і відсвяткувати Різдво. Після святкової вечері починають ходити колядники, але тільки діти. Дорослі колядують на наступний день, на Різдво.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?