Сьогодні, 6 січня, останній день Пилипівського посту. Вечір цього дня називається Святим або Навечір'я Різдва Христового. Це одне з найважливіших сімейних свят, коли вся родина створює в будинку атмосферу затишку, миру і достатку. Переддень Різдва повинен проходити в тиші, молитві, гарному настрої. У цей день не прийнято ходити в гості до інших людей, тільки збиратися всією сім'єю за святковим столом.
Головною стравою Святого вечора вважається кутя. На Лівобережній Україні кутю готують, в основному, з ячменю або жита. На Правобережній - пшеничної крупи.
Протягом дня жінки готують пісні страви. Їх має бути 12: кутя, узвар, борщ з вушками, вареники, голубці, маринований оселедець, тушкована капуста, квасоля, пончики, заливна риба, грибна юшка, мариновані гриби. Саме така кількість страв символізує число апостолів.
Стіл застеляють білою скатертиною і ставлять різдвяну свічку. Господиня з дітьми заносить всі страви. Першим за стіл сідає господар, потім - інші члени сім'ї. Вечеря починається з молитви, після якої батько повинен поцілувати всіх членів своєї родини. Також вважається, що не можна спізнюватися на святкову вечерю, бо цілий рік людина блукатиме в дорозі.
Кутя і узвар вважаються ще й поминальними стравами, тому після святкової вечері прийнято залишати ці страви на столі, щоб ті, хто покинув цей світ, змогли «прийти» і відсвяткувати Різдво. Після святкової вечері починають ходити колядники, але тільки діти. Дорослі колядують на наступний день, на Різдво.
- Категорія
- Культура
- Дата публікації