Моніторингове агентство висловило скептицизм з приводу водневої бомби КНДР
Категорія
Світ
Дата публікації

Моніторингове агентство висловило скептицизм з приводу водневої бомби КНДР

Моніторингове агентство висловило скептицизм з приводу водневої бомби КНДР
Джерело:  The Guardian

Північнокорейські ядерні випробування дуже схожі на останнє випробування Пхеньяна в 2013 році, за словами глави Міжнародного агентства CTBTO, яке здійснює моніторинг подібних інцідентів, повідомляє The Guardian.
Цей початковий висновок додає скептицизму щодо тверджень Північної Кореї, що вона провела випробування водневої бомби - розвиток, який, якщо це правда, означатиме значний прогрес в ядерному потенціалі країни.
Заява, зроблена телебаченням КНДР про те, що було успішно проведено тестування "мініатюрної водневої бомби" в середу вранці викликало обурення з боку ООН, НАТО США, Китаю, Японії, Південної Кореї, та інших країн світу.
У ядерних випробуваннях, які проводилися в 2013-му, за оцінками, брав участь пристрій атомного ділення з виходом від шести до дев'яти кілотонн, що менше, ніж бомби, скинуті на Хіросіму і Нагасакі. Воднева зброя, як правило, більш ніж у тисячу разів сильніше.
Лассіна Зербо, виконавчий секретар комісії, що займається моніторингом можливих ядерних випробувань, сказав Guardian, що початкові сейсмічні показання аналогічні тим, які були при випробуваннях, проведених в Північній Кореї три роки тому. "Це близько до того, що відбулося в 2013 році, я думаю, що вони дуже схожі з точки зору розташування, величини тощо", - сказав він.
Зербо додав, що підтвердити ядерні випробування можна буде тільки тоді, коли вітри донесуть частинки, випущені в результаті вибуху, до станції моніторингу CTBTO в країнах, що межують з Північною Кореєю.
"Для того, щоб підтвердити, чи є подія ядерною, нам потрібен «паруючий пістолет», яким є радіоізотопи, які вивільняються під час вибуху, - сказав Зербо. - У нас є кілька станцій в Японії, в Росії і в безпосередній близькості, і ці станції можуть бути в змозі дізнатися щось в найближчі 48 або 72 години".
Комісія CTBTO не зможе визначити, яку зброю було протестовано, але вчені повинні бути в змозі зрозуміти, чи була це воднева бомба, за випущеними нею радіонуклідами. У 2013 році знадобилося 50 днів для виявлення цих частинок, але аналітики сподіваються, що підтвердження цього вибуху прийде раніше, оскільки дані Геологічної служби США показують, що тест проводився близько до поверхні.
Зербо сказав, що кращий спосіб для міжнародного співтовариства чинити тиск на Північну Корею або інші держави, які думають про проведення ядерних випробувань, це приєднання до договору про повну заборону на подібні випробування для країн, які досі не ратифікували його. Через двадцять років після прийняття договору ООН є ще вісім ключових держав, які повинні приєднатися. США, Іран, Ізраїль, Єгипет і Китай - підписали, але не ратифікували його, а Північна Корея, Індія і Пакистан - навіть не підписали цей договір.
"Ці вісім країн повинні проявити ініціативу, щоб подібне не повторилося", - сказав Зербо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?