Вчені: лід захищає атмосферу від вуглекислого газу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені: лід захищає атмосферу від вуглекислого газу

Вчені: лід захищає атмосферу від вуглекислого газу

На думку вчених з Кембріджського університету, льоди, що покривали протягом льодовикового періоду всю південну частину Світового океану, захищали атмосферу нашої планети від вуглекислого газу, що міститься в розчиненому вигляді у воді, передає  Зеркало недели.


Вважається, що збільшення кількості вуглекислого газу в атмосфері Землі в кінці льодовикового періоду було пов'язано з фізико-хімічними процесами, що відбуваються в глибоких шарах океану. Більш щільні шари могли вміщати в себе більше розчиненого СО2. Широке танення льодів призводило до порушення стратифікації щільності океанічних шарів, що, у свою чергу, сприяло піднесенню CO2 до поверхні і подальшого його вивільнення в атмосферу.


Вчені провели вивчення складу донних відкладень, за якими визначили фізико-хімічні властивості шарів Південного океану. Ці відкладення були сформовані раковинами одноклітинними організмами-орамініферами. Результати показали, що, хоча зменшення щільності глибин дійсно відбувалося, це мало місце через п'ять тисяч років після первинного збільшення вмісту атмосферного СО2, що вказує на наявність інших механізмів.


Альтернативне пояснення полягає в тому, що саме танення льодів призводить до збільшення обмінних процесів між атмосферою і поверхнею океану і, таким чином, до вивільнення СО2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?