Вчені дослідили походження позаземного сигналу Wow!
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені дослідили походження позаземного сигналу Wow!

Вчені дослідили походження позаземного сигналу Wow!

Групою американських астрономів було проведено дослідження, в ході якого вдалося пояснити походження позаземного сигналу Wow!, який був зареєстрований в 1977 і більше ніколи не повторювався, передає  lenta.ru.

Спочатку вчені виключали, що джерелом сигналу можуть бути інші планети, навколоземні супутники, астероїди та інші тіла Сонячної системи.

Небесне джерело Wow! знаходилося в районі комет. Астрономи вважають, що випромінювання їх могло стати причиною реєстрації сигналу.

З такими висновками згодні не всі експерти. Зокрема, Джеймс Бауер з Лабораторії реактивного руху в Пасадені вважає, що випромінювання кометної хмари, як правило, не спостерігається на довжині хвилі 21 сантиметр. Перевірити свою гіпотезу астрономи сподіваються 25 січня 2017 (під час транзиту 266P/Christensen) і 7 січня 2018 (під час транзиту P/2008 Y2).

Сигнал Wow! приблизно відповідає водневій лінії. Він був зафіксований 15 серпня 1977 радіотелескопом «Велике вухо» Університету штату Огайо і тривав 72 секунди. Вчений Джеррі Ейман в рамках проекту SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) з пошуку позаземних цивілізацій прийняв сильний вузькосмуговий сигнал на північний захід від кульового зоряного скупчення M55 в сузір'ї Стрільця.

Подібний потужний сигнал більш ніколи не спостерігався. Оскільки водень є найпоширенішим хімічним елементом у Всесвіті, а його випромінювання без праці проходить крізь щільну атмосферу Землі, деякі експерти порахували, що Wow! може бути посланням інопланетян.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?