Сьогодні - Щедрий Вечір
Категорія
Культура
Дата публікації

Сьогодні - Щедрий Вечір

Сьогодні - Щедрий Вечір
Джерело:  online.ua

Напередодні Нового року за старим стилем українці традиційно святкують Щедрий вечір (Щедру кутю) або свято Меланки.
Таку назву в народній традиції - Меланки, Маланки, миланка - свято отримало тому, що за православним церковним (юліанським) календарем 31 грудня вшановують пам'ять святої Меланії Римляніні, яка жила в Римі в IV-V століттях.
Слідуючи українській новорічній традиції, вечір з 13 на 14 січня називають Щедрим, бо до нього готують щедрий святковий новорічний стіл: вдруге протягом зимових свят вариться кутя, але вже скоромна, а на столі повинні переважати м'ясні страви (ковбаси, смажене м'ясо, печеня тощо). До багатого столу готують також млинці, пироги з сиром, м'ясом, вареники зі сметаною.
Головне святочне дійство Щедрого вечора це - щедрування. Як тільки починає сутеніти, групи щедрувальників, переважно молодь, влаштовують славільні новорічні обходи й поздоровлення, під час яких піснями славили господарів, бажали їм здоров'я й достатку на весь рік, за що і отримують щедру нагороду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?