Напередодні Нового року за старим стилем українці традиційно святкують Щедрий вечір (Щедру кутю) або свято Меланки.
Таку назву в народній традиції - Меланки, Маланки, миланка - свято отримало тому, що за православним церковним (юліанським) календарем 31 грудня вшановують пам'ять святої Меланії Римляніні, яка жила в Римі в IV-V століттях.
Слідуючи українській новорічній традиції, вечір з 13 на 14 січня називають Щедрим, бо до нього готують щедрий святковий новорічний стіл: вдруге протягом зимових свят вариться кутя, але вже скоромна, а на столі повинні переважати м'ясні страви (ковбаси, смажене м'ясо, печеня тощо). До багатого столу готують також млинці, пироги з сиром, м'ясом, вареники зі сметаною.
Головне святочне дійство Щедрого вечора це - щедрування. Як тільки починає сутеніти, групи щедрувальників, переважно молодь, влаштовують славільні новорічні обходи й поздоровлення, під час яких піснями славили господарів, бажали їм здоров'я й достатку на весь рік, за що і отримують щедру нагороду.
- Категорія
- Культура
- Дата публікації