До чого може призвести часта печія
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

До чого може призвести часта печія

До чого може призвести часта печія
Джерело:  Ортодокс

Печія завжди сприймається як незначний або вельми легкий симптом, який не має наслідків. Хоча наслідки є. Якщо печія періодично виявляється протягом тривалого часу, вона призводить до пошкодження нижньої частини стравоходу. У свою чергу, це загрожує переродженням клітин і в довгостроковій перспективі розвитком пухлинних захворювань стравоходу, пише Orthodox.
Давним-давно ліків для лікування печії не було, тому використовувалися різні природні і народні засоби. В античні часи в країнах середземномор'я використовували подрібнені корали. Вони являють собою карбонат кальцію, який нейтралізує частину кислоти шлункового соку, знімаючи печію. На жаль, він механічно пошкоджує слизову оболонку стравоходу і шлунку, тому не може застосовуватися для лікування в сучасному світі. В інших регіонах світу використовували різні трав'яні настої і відвари. Одним із народних засобів для лікування печії є сода. За складом це гідрокарбонат натрію, він нейтралізує кислоту шлункового соку, що викликає печію. Однак харчова сода не є нейтральною речовиною, а має лужну реакцію. Раніше, коли лікування содою було поширено, неправильна доза, тобто кількість випитої соди, викликала лужні опіки стравоходу і шлунку. Дійсно, ми не можемо точно розрахувати дозування: мало соди - ще немає ефекту, випив більше - опік стравохід і шлунок. З цієї причини самостійне лікування содою категорично неприпустимо.
Сучасна медицина використовує безпечні антацидні препарати, що гарантовано не мають пошкоджуючого ефекту на шлунок, навіть відновлюють його слизову оболонку. Вони приймаються при виникненні печії або курсами за призначенням лікаря. Також існують препарати, що блокують вироблення соляної кислоти шлунком. Сучасні препарати не викликають звикання і синдрому скасування, багато з них абсолютно безпечні, навіть використовуються у вагітних і в ранньому дитячому віці. На сьогоднішній день вже немає необхідності використовувати такі небезпечні засоби, як сода та інші.
Крім препаратів, що блокують синтез соляної кислоти в шлунку, стандартом лікування захворювань, що виявляються печією, є прокинетики. Вони нормалізують тонус НСС (клапана, що розділяє стравохід і шлунок), що перешкоджає ввезенню кислоти зі шлунку в стравохід і запобігає печії. Також вони відновлюють порушену при захворюваннях моторику верхніх відділів травної системи, у тому числі дванадцятипалої кишки і жовчовивідних шляхів. Якщо печія з'являється частіше, ніж раз на тиждень, необхідно звернутися до лікаря, радять експерти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?