Одночасне використання декількох гаджетів псує здоров'я
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Одночасне використання декількох гаджетів псує здоров'я

Одночасне використання декількох гаджетів псує здоров'я
Джерело:  Настрій

Як показали останні дослідження, у тих людей, що одночасно використовують смартфон і ноутбук - часто виникає ціфоровое перевтома очей. Довге вдивляння в кілька екранів значно небезпечніше, ніж в один, передає  Настроение.

В опитуванні взяли участь більше 10 000 дорослих американців. 70% респондентів зізналися, що регулярно використовують кілька електронних пристроїв одночасно. 65% повідомили, що після багатогодинного користування гаджетами відчувають сильний фізичний дискомфорт - сухість і роздратування в очах, нечіткий зір, головний біль, а також біль у шиї та спині. При цьому ті, хто дивиться на екран тільки одного пристрою, страждають менше тих, хто користується декількома гаджетами відразу, - цифрове перенапруження очей спостерігалося лише у 53% перших і у 75% других.

Як показало опитування, цифрова перевтома очей найбільш характерна для людей у ​​віці від 20 до 30 років. На пов'язані з втомою очей симптоми поскаржилися 73% учасників опитування цієї вікової групи.

В основі виникнення цифрової перевтоми очей лежить декілька чинників. По-перше, відстань від екрана до ока. Зазвичай люди тримають невеличкі пристрої на відстані 20-30 сантиметрів від особи, що призводить до зниження частоти моргання, яка потрібна для підтримки нормального рівня зволоженості поверхні очного яблука і його захисту від зовнішніх подразників. Через те, що частота моргання знижується, очі стають сухими, а гострота зору погіршується.

Крім того, на очі негативно впливає блакитне світло, що випромінюється екранами цифрових пристроїв. Це світло близьке за своїми властивостями до ультрафіолетового випромінювання, яке, як було доведено науковими дослідженнями, здатне пошкоджувати клітини сітківки. Ще одним негативним фактором є утрудненість фокусування на цифровому зображенні. На відміну від букв, надрукованих на папері, оку важко сфокусуватися на пікселях, тому воно набагато швидше стомлюється.

Щоб уникнути перенапруження очей, слід дотримуватися правила 20-20-20: кожні 20 хвилин давайте очам двадцатисекундний відпочинок і подивіться на 20 футів (близько 6 метрів) вдалину, що дозволить розслабити відповідаючі за фокусування м'язи. Крім того, сидячи за ноутбуком, варто надягати спеціальні жовті комп'ютерні окуляри, які фільтрують блакитне випромінювання від екрану, не дають йому блікувати і засліплювати користувача, а також знімають з очей напругу, потрібне для фокусування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?