Найбільша жуйна тварина померла 10 000 років тому
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Найбільша жуйна тварина померла 10 000 років тому

Найбільша жуйна тварина померла 10 000 років тому

Жираф, що жив на Землі 10 000 років тому, ймовірно, був найбільшим з жуйних тварин, що коли-небудь жили, припускають вчені. Щоб прийти до цього висновку, вони реконструювали та промоделювали вагу і об'єм знайдених останків, передає  lenta.ru.

Перші викопні останки Сіватерій шотландський геолог Хью Фалконер виявив серед пагорбів Сіваліка, в передгір'ї Гімалаїв. Описавши череп істоти в 1836 році, вчені припустили, що розміром ця тварина була із слона.

Однак сучасні палеонтологи істотно поправили цю оцінку: Сіватерій виявився менше слона. Учені побудували комп'ютерну модель всіх кісток ссавця, іноді міняючи їх масштаб. Потім вони включили в конструкцію тазові кістки і ребра сучасних жирафів - у збільшеному масштабі.

Розрахувавши обсяг м'яса на цих кістках, біологи прийшли до висновку, що маса тіла Сіватерій становила приблизно 1246 кг.

Також розрахунки палеонтологів не враховують масу великих рогів на голові Сіватерій (їх носили тільки самці). Нарешті, серед тварин могли бути присутніми більші індивіди: на це вказує той факт, що одну з кісток задніх кінцівок довелося зменшити на 15% (щоб вона підійшла до моделі, складеної з кісток інших особин).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?