Кілька міфів про імунітет (5 фото)
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Кілька міфів про імунітет (5 фото)

Кілька міфів про імунітет (5 фото)
Джерело:  Ортодокс

У холодну пору року багато людей часто і довго хворіють, постійно застуджуються. А якщо читати про те, як зміцнювати імунітет, можна заплутатися: радять прямо протилежні речі. Що про імунітет правда, а що вигадки, розповість Orthodox.
Міф 1. Вітамін С зміцнює імунітет.


- Ця історія почалася в 1970-і роки, коли Лайнус Полінг, лауреат двох Нобелівських премій (одну він отримав з біохімії, іншу за боротьбу за мир) випустив книжку «Вітамін С і застуда», - розповідає Костянтин Спахов, лікар однієї з московських поліклінік, кандидат медичних наук. - У ній він стверджував, що «кінські дози» вітаміну С (аскорбінової кислоти) здатні запобігати і лікувати застуду. Полінг пропонував від одного до чотирьох грам вітаміну С на день. Це у багато разів більше добової потреби в 60-80 міліграм. Пропустити слова Полінга повз вуха було не можна, аж надто великий був чоловік, і медики провели декілька серйозних випробувань, які підкоригували заяву вченого. Вони показали, що якась користь від аскорбінової кислоти при застуді, схоже, є. Але виявилося, що застуду великі дози вітаміну С не попереджають, а ось протягом самої хвороби трохи полегшують і скорочують її тривалість. Підкреслимо, що ефекти ці були не дуже сильними. Крім того, потрібно розуміти, що аскорбінка не нешкідлива. Якщо у вас в аналізі сечі знаходили оксалати (кристали щавлевої кислоти), то великі дози вітаміну С вам можуть бути шкідливі - вони сприятимуть появі каменів у нирках.
Міф 2. Імуномодулятори не допомогають.


Імуномодуляторами називають препарати, які позитивно впливають на імунітет. Вони нормалізують його, тим самим посилюючи наші захисні сили. Механізм у них може бути різний: одні впливають на клітини імунної системи, інші - на позаклітинні фактори, одні захищають від вірусів, інші - від інших мікроорганізмів. Ставлення до цих препаратів змінювалося в різний час. Спочатку їх прийняли «на ура», потім стали критикувати і стверджувати, що вони неефективні. Нерідко говорять, що призначати їх можна тільки після імунограми - спеціального лабораторного дослідження імунної системи. Насправді випробування, проведені в останні роки, все-таки говорять про ефективність таких препаратів у попередженні грипу та інших ГРВІ. І активніше працюють синтетичні препарати, а не «травички», як хотілося б багатьом. Прийом ліків-імуномодуляторів називають неспецифічною імунопрофілактикою: вони захищають не специфічно від грипу, як вакцини, а від вірусних простудних захворювань взагалі, посилюючи противірусний захист. Приймати їх краще курсами, починати - в середині осені. Але є імуномодулятори, які можна пити екстрено, коли у вашому оточенні є люди, хворі на грип або ГРВІ, щоб не заразитися. Чи підходить цей препарат для екстреного захисту, написано в інструкції.
Міф 3. Щеплення руйнують імунітет.


Насправді це дивний міф. Щеплення формують специфічний імунітет проти якогось конкретного захворювання - грипу, коклюшу, гепатиту В тощо, не шкодячи загальному імунітету організму. Вони створюють такий захист, як ніби людина перехворіла інфекцією і виробила проти неї імунітет - у ньому з'явилися фактори захисту, готові протистояти збудникам хвороби. Важливо, що створюється це не після хвороби, а значить, не шкодить організму: вакцини роблять з мертвих або різко ослаблених бактерій і вірусів, вони не можуть призвести до інфекції. Правда, «щеплення від застуди» не існує - є тільки вакцина проти грипу.
Міф 4. Імунітет можна підсилити загартовуванням.


У самому загартовуванні нічого поганого немає. Особливо якщо воно вам подобається і добре переноситься. Проблема в тому, що є маса людей, яким воно не йде про запас. Це добре відомо практикуючим лікарям. Починає людина робити холодні обтирання, приймати холодний душ або ванни і захворіє - то ангіною, то нежиттю, то іншою застудою. Так буває у багатьох, і для них інтенсивне загартовування швидше шкідливо, ніж корисно. Крім того, є загальне правило: якщо й починати загартовування, то краще влітку, а не зараз.
Міф 5. Перельоти із зими в літо і навпаки псують імунітет.


Переліт з літа в зиму, коли ви були на пляжі і повернулися в холод, нерідко справді приводить до застуди. Пов'язано це з сонцем. Ультрафіолетове опромінення може реально послаблювати імунну систему. Сонячні промені здатні проникати через поверхневі шари шкіри і опромінювати клітини крові, що протікають по внутрішньошкірних капілярах. У першу чергу від цього страждають клітини імунної системи, і опірність інфекціям може падати. Недооцінювати цього не варто: підраховано, що за 11 хвилин через ці дрібні судини шкіри проходить практично вся кров людини. На пляжі або в солярії, коли під сонцем перебувають великі поверхні тіла, доза опромінення істотна. А ось переліт із зими в літо на імунітет негативно не впливає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?