Сьогодні - День народження "Вікіпедії"
Категорія
Культура
Дата публікації

Сьогодні - День народження "Вікіпедії"

Сьогодні - День народження "Вікіпедії"
Джерело:  online.ua

Здавалося, що "Вікі" була завжди! Але це не факт... Точніше, фактом є те, що "Вікі" зовсім маленька дівчинка і сьогодні вона відзначає свій 15-й день народження.
П'ятнадцять років тому в цей день стала доступною перша версія "Вікіпедії". Ідея безкоштовної загальнодоступної енциклопедії народилася в 2001 році в головах двох американців: Ларрі Сенгера (Larry Sanger) і Джиммі Уейлза (Jimmy Wales). У березні того року з'явився сайт Nupedia, на який абсолютно безкоштовно міг зайти будь-який користувач мережі Інтернет з правом змінювати і тиражувати цілком або по частинах вміст енциклопедії.
Проте з часом в цілях розвитку і прискорення пошуку сайт перевели на wiki-движок. У перекладі з гавайської мови wiki означає "швидко". У пошуках нових шляхів розвитку всі статті з сайту Nupedia були перенесені на новий сайт - нині живий Wikipedia.com, і саме з цього моменту почалася ера "Вікіпедії".
Головна ідея сайту "Вікіпедія" в тому, що кожна людина, що має доступ до мережі Інтернет, на сайті "Вікіпедії" має повне право поділитися своїми знаннями, які в подальшому стануть надбанням усіх, тому що інформація з'являється відразу і швидко. Але варто враховувати, що інформація на сайті може бути не цілком об'єктивна, і читачеві завжди залишається право залишити свою особисту думку про опубліковану інформацію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?