Викривач насильства миротворців над дітьми був повністю виправданий
Категорія
Світ
Дата публікації

Викривач насильства миротворців над дітьми був повністю виправданий

Викривач насильства миротворців над дітьми був повністю виправданий
Джерело:  The Guardian

Інформатор ООН, який викрив сексуальне насильство щодо дітей з боку миротворців у Центральноафриканській Республіці, був повністю виправданий після внутрішнього розслідування, передає ONLINE.UA з посиланням на The Guardian.
Андерс Компасс, керівник діяльності на місцях офісу Верховного комісара з прав людини в Женеві, був відсторонений і перебував під загрозою звільнення після того, як він передав конфіденційні документи, що деталізують насильство над дітьми французьких військ в ЦАР, владі в Парижі, через провал спроб ООН припинити експлуатацію.
Про скандал вперше стало відомо в квітні минулого року. ООН неодноразово засуджувала дії Компасса, стверджуючи, що він порушив протоколи, поділившись внутрішньою секретною документацією. Протягом дев'яти місяців Компасс перебував під дисциплінарним розслідуванням, але кілька днів тому йому повідомили в листі, що в результаті внутрішнього розслідування Управління служб внутрішнього нагляду (УСВН) з нього були зняті всі звинувачення.
Усього кілька тижнів тому доповідь незалежної комісії, створеної Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном для розслідування дитячого секс-скандалу в ЦАР, постановив, що Компас не зробив нічого поганого, передавши французам внутрішні документи, в яких містяться інтерв'ю з жертвами і опис злочинців. У доповіді комісія засудила "повний інституційний провал" ООН, бездіяльність відносно звинувачень в сексуальних знущаннях над дітьми в ЦАР.
«Я відчуваю полегшення і деяку печаль. Це досі загадка, чому більшість керівництва ООН вирішили зробити це зі мною, коли вони дуже добре знали, як жахлива ООН була у вирішенні цих випадків, і вони знали, що був великий розрив у плані підзвітності в такого роду випадках, - сказав Компасс, виступаючи вперше після звільнення. - Це важливо, щоб інші співробітники побачили, що я був виправданий. Це одна з причин, чому я повинен був пройти через це, щоб дати приклад співробітникам - зокрема, молодшому персоналу - бо інакше повідомлення було б: «Якщо ви спробуєте зробити щось подібне до того, що зробив Андерс, то будуть наслідки» .
Компасс, якому дозволили повернутися на свою посаду в травні минулого року, після того, як Апеляційний суд визнав його відсторонення незаконним, чекав дев'ять місяців, щоб зрозуміти, що буде з його кар'єрою. Він не отримав жодних вибачень або визнання від старших посадових осіб ООН, з тих пір як був звільнений від дисциплінарного розслідування 8 січня цього року.
«Я повинен був залишитися, щоб побачити, чим все закінчиться. Але тепер, коли все скінчено, ситуація продовжує залишатися дуже складною для мене, - сказав він. - Тепер я повинен прийняти рішення про своє майбутнє і, зізнаюся, я серйозно розглядаю всі варіанти».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?