Під час ходьби у мурашок «відключається» мозок
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Під час ходьби у мурашок «відключається» мозок

Під час ходьби у мурашок «відключається» мозок
Джерело:  Science News

Мурахи - комахи, які не можуть виконувати одночасно кілька завдань. Дослідження показали, що під час руху їм доводиться «відключати» свій мозок. Про це повідомляє  ONLINE.UA  з посиланням на  Science News.


Об'єктом дослідження стали дрібні жовтувато-бурі мурахи Temnothorax albipennis, що мешкають на території Європи. Життєві фази робочих мурашок, що включають активну діяльність та відпочинок, чергуються між собою. Визначив нову територію для освоєння, мураха залишає хімічне «повідомлення» побратимам, а сам рухається в дорогу.


Випускаючи мурах по одному у спеціальний вольєр, вчені спробували з'ясувати, як впливає на шлях комахи інформація, залишена попереднім мурахою.


У результаті з'ясувалося, що мураха здатний обробляти залишений попередником слід тільки під час паузи в русі - привалу. У ході руху ж він на нього не реагує.


На підставі отриманих даних вчені вивели математичну модель руху мурашки, залежну від довжини його кінцівок. Що стосується мозку комахи, дослідники впевнені, що під час руху він не працює.


«Перестаючи думати на ходу, мураха зберігає енергію», - резюмували вчені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?