Нова доповідь ООН звинувачує ІДІЛ в "приголомшуючому" насильстві в Іраку
Категорія
Світ
Дата публікації

Нова доповідь ООН звинувачує ІДІЛ в "приголомшуючому" насильстві в Іраку

Нова доповідь ООН звинувачує ІДІЛ в "приголомшуючому" насильстві в Іраку
Джерело:  BBC

Насильство, від якого постраждали цивільні особи в Іраку, "залишається приголомшуючим", з не менш 18,8 тис. убитих в період з 1 січня 2014 року по 31 жовтня 2015-го і 3,2 млн внутрішньо переміщених за той же період, згідно даних нової доповіді ООН, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC News.
ООН звинувачує Ісламську державу, яка управляє значною частиною Іраку, в систематичному насильстві, що проявляється в злочинах проти людяності і, можливо, геноциді. Заяви про порушення військовими, міліціонерами і курдськими силами також були зареєстровані.
Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн сказав, що в доповіді "яскраво ілюструється те, від чого намагаються врятуватися іракські біженці, коли вони біжать у Європу та інші регіони. Це жахи, з якими вони стикаються на своїй батьківщині".
Спільна доповідь Місії Організації Об'єднаних Націй в Іраку і Управління Верховного комісара з прав людини зроблена на основі інтерв'ю з переселенцями та свідчень від потерпілих, які вижили, або свідків порушень прав. У ньому також говориться, що дані про 18802 вбитих і 36 245 поранених цивільних у період з 1 січня 2014 року по 31 жовтня 2015-го можуть бути набагато вище.
Однак показники загибелі цивільних осіб, як і раніше, значно нижче, ніж було зафіксовано в розпал сектантських заколотів в Іраку в 2006 і 2007 роках.
У доповіді задокументовані вбивства бойовиків ІДІЛ, перетворені на «громадські видовища, в тому числі шляхом розстрілу, обезголовлювання, спалення живцем» тощо. Наголошується, що до 900 дітей були викрадені в підконтрольному ІДІЛ північному місті Мосул для військової підготовки, а жінки і діти піддавалися "сексуальному насильству".
У доповіді також документи про можливі порушення, у тому числі викрадення і незаконні вбивства, з боку урядових сил, міліції, членів воєнізованих формувань Popular Mobilisation і курдських бойовиків Пешмерга.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?