Людство перебуває в небезпеці через свій власний розвиток - Стівен Хокінг
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Людство перебуває в небезпеці через свій власний розвиток - Стівен Хокінг

Людство перебуває в небезпеці через свій власний розвиток - Стівен Хокінг
Джерело:  BBC

Ядерна війна, глобальне потепління і генетично спроектовані віруси - деякі з основних загроз людству, які виділяє професор Стівен Хокінг. Він також вважає, що подальший прогрес у галузі науки і техніки створюватиме "нові способи, через які все може піти не так", передає ONLINE.UA з посиланням на BBC News.
Професор Хокінг каже, що в кінцевому підсумку, якщо людству вдасться облаштувати колонії в інших світах, воно зможе вижити.
"Хоча шанс катастрофи на планеті Земля в цьому році може бути досить низьким, до нього додаються нові фактори протягом довгого часу, і він стає майже повною впевненістю в найближчі тисячу чи десять тисяч років, - сказав професор. - До цього часу ми повинні будемо поширювати свою присутність в просторі, і на інших зірках, тому катастрофа на Землі не означатиме кінець людської раси. Водночас ми не зможемо встановити самостійні колонії в космосі, принаймні, в найближчі сто років, тож ми повинні бути дуже обережні в цей період".
Як це не парадоксально, видатний діяч науки вважає сам науковий прогрес основним джерелом нових загроз. Він підкреслив, що потенційний ризик штучного інтелекту (AI) може стати досить потужним, щоб привести до зникнення людської раси. Але він наполягає на тому, що людство впорається з цими проблемами.
"Ми не збираємося зупиняти прогрес або розгортати його назад, тому ми повинні визнати небезпеки і управляти ними. Я оптиміст і вважаю, що ми це можемо".
Коли професора Хокінга запитали, яку пораду він би дав молодим вченим, він сказав, що вони повинні зберігати почуття подиву щодо "нашого великого і складного" Всесвіту.
"З моєї власної точки зору, це чудовий час, щоб бути живим і проводити дослідження в галузі теоретичної фізики. Немає нічого кращого моменту виявлення того, чого ніхто не знав раніше".
Але він також сказав, що майбутні покоління дослідників повинні бути в курсі того, як науково-технічний прогрес змінює світ, і допомогти це зрозуміти широкої громадськості.
"Важливо переконатися, що зміни рухаються в правильному напрямку. У демократичному суспільстві це означає, що кожен повинен мати базове розуміння науки для прийняття обґрунтованих рішень про майбутнє".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?